Geen nieuwe feiten tegen “Rico de Chileen”

De Amsterdamse Chileen Richard “Rico” R.V. (44) blijft de komende drie maanden vastzitten op verdenking van leiding geven aan een criminele drugsorganisatie. Dat besloot de rechtbank van Amsterdam vrijdagmiddag op een zitting in het beveiligde gebouw in Amsterdam-Osdorp. Sinds zijn arrestatie in oktober vorig jaar zijn er aan onderzoeksdossier geen nieuwe aanklachten toegevoegd.

Door Wim van de Pol

Rico is dit jaar door Chili uitgeleverd. Een aantal medeverdachten in de zaak is op vrije voeten.

Hoofdverdenking is dat de verdachten tussen augustus 2014 en 2016/2017 plannen hebben gemaakt voor de invoer van cocaïne. In juli 2016 zijn er invallen geweest en arrestaties. Bij de medeverdachten werden drie vuurwapens en munitie gevonden. R.V. was toen in het buitenland, hij werd op 20 oktober in Chili gearresteerd.

De groep wordt ook witwassen ten laste gelegd voor een geschat bedrag van 6,9 miljoen euro. Bij de invallen werden twee boekhoudingen gevonden en een cash bedrag van 1,4 miljoen euro.

Volgens het Openbaar Ministerie vindt er nog steeds onderzoek plaats naar verdachten die op dit moment nog niet in dossier beschreven staan.

Liquidatie

Opmerkelijk is dat het onderzoek is begonnen na een verdenking dat bepaalde mensen opdracht zouden geven voor liquidaties. Daarover kwam in december 2015 anonieme informatie binnen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI). Dat onderzoek leverde niets op tegen hem. Wel is de zaak door de politie “stukgemaakt”, waren er arrestaties en deed de politie doorzoekingen.

Volvo

Een Volvo trok in dat onderzoek zodanig de aandacht van de recherche dat er bij de rechter-commissaris een machtiging werd verkregen voor het plaatsen van een microfoon. Dat bracht de advocaat van R. V., Leon van Kleef, er vrijdag toe aan de rechtbank te verzoeken inzage in dat dossier te krijgen om de reden te achterhalen waarom die microfoon werd geplaatst. Van Kleef: ‘wat wist men dan’? De rechtbank honoreerde dat verzoek.

Geen link

Hoe dan ook, de afgeluisterde gesprekken in de Volvo leverde volgens het Openbaar Ministerie zicht op een netwerkje rond R. V. en verder onderzoek leidde tot belastend materiaal waarmee de huidige zaak tegen Rico kon worden opgetuigd.

Overigens zei Van Kleef geen link te zien tussen de wapens die bij medeverdachten zijn gevonden en zijn cliënt. En ook niet met cocaïne, ook al omdat er geen concrete transporten worden genoemd in het dossier. Er zijn wel vaten met sporen van cocaïne gevonden bij familie van Rico. Van Kleef zei in het dossier geen aanwijzingen te zien voor een drugsorganisatie. Van Kleef: ‘wat ik in het dossier zie gaat om geld, niet om drugs. (…) Dit dossier bevat geen bewegingen aangaande verdovende middelen.’

De rechtbank ziet voldoende bewijs om de verdachte in ieder geval tot 25 september in voorarrest te houden

EBI

Er is in het onderzoek een aantal pgp-telefoons gekraakt, enkele andere nog niet. Omdat er in pgp-BlackBerry’s e-mailadressen en andere gegevens werden aangetroffen is er ook nog een zoekslag gaande naar berichten in de zogeheten “Ennetcom-data” die in Canada in beslag zijn genomen.

R. V. zit momenteel gedetineerd in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Volgens zijn advocaat loopt er een procedure om hem naar een lichter regime overgeplaatst te krijgen.

Justitie voorziet dat de inhoudelijke behandeling van de zaak begin, of medio, 2019 zou kunnen plaatsvinden.

Zie ook:

‘Banden tussen Rico de Chileen en Kinahans’

Geen bewijs voor concrete transporten “Rico”