Geweldsinzet politie blijft op gelijk niveau

De politie paste in 2016 14.660 keer een vorm van geweld toe. In 2015 was dat nog 13.220 keer en in 2014 waren er 13.712 incidenten waarbij agenten geweld inzetten. Dat blijkt uit cijfers in het maandblad voor politie, Blauw. De cijfers betekenen geen toename van de geweldsinzet.

Stabiel

Volgens Blauw is de verklaring voor de stijging in 2016 dat het korps in Amsterdam een andere wijze van registratie dan voorheen heeft doorgevoerd. De conclusie moet zijn dat de geweldsinzet door agenten in Nederland de afgelopen drie jaar stabiel is gebleven.

Verschillen

Een registratie geweld kan betekenen dat een agent heeft geschoten maar ook het gebruik van de wapenstok, pepperspray of het met fysiek geweld bedwingen van een verdachte wordt als zodanig geteld. Per eenheid zijn er lichte verschillen in de manier van registratie, de Nationale Politie is nu bezig dat in het hele land gelijk te trekken.

9 keer celstraf

Politieagenten schieten jaarlijks zo tussen de 150 en 200 maal met hun vuurwapen. Daar zijn veel waarschuwingsschoten bij. Het aantal gevallen waarin de Rijksrecherche een nader onderzoek instelde nadat er schoten vielen schommelt de afgelopen vijf jaar gemiddeld net boven de dertig keer, in 2016 was dat 34 keer.

Tussen 2000 en 2015 stonden er 23 agenten voor de rechtbank in een zaak waarin zij hun vuurwapen hadden gebruikt. In 3 gevallen was er sprake van een dodelijk slachtoffer, en 16 mensen raakten daarbij gewond. In genoemde periode zijn 9 agenten veroordeeld, waarvan 4 tot een onvoorwaardelijke celstraf.

Politiestrafrecht

Advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan hebben een aantal agenten bijgestaan die voor de rechter kwamen na gebruik van geweld. Zij pleiten al jaren voor de invoering van een speciaal “politiestrafrecht” om agenten te berechten. Bij politiemensen bestaat weerstand tegen berechting volgens dezelfde lijnen als gewelddadige criminelen. Zij vinden dat geweld toepassen een verplicht deel is van hun taak op straat en dus anders bezien moet worden.

Zie ook:

Agenten in Zaak-Henriquez niet vervolgd

Geen vervolging na dood bij arrestatie Maastricht

Vervolging geëist tegen lid arrestatieteam (VIDEO)

Agent verdacht van dood door schuld

Vragen rond overlijden arrestant in politiecel (VIDEO)