In de Mercedes van de hoofdverdachte in het onderzoek naar de aanslag op een gebouw, waar (onder meer) weekblad Panorama is gevestigd, zijn op de achterbank glasscherfjes gevonden met sporen die verband houden met het afschieten van de raketwerper.
Door Wim van de Pol
Dat zei de officier van justitie vrijdagmiddag op een pro forma-zitting van de rechtbank in Amsterdam. ‘Er is een aanslag op de persvrijheid in Nederland gepleegd’, zei officier van justitie Caroline Cnossen. Daarom is volgens haar ‘zeer uitgebreid onderzoek’ door het Openbaar Ministerie gestart.
In de zaak staan drie mannen terecht: hoofdverdachte Richard Z. (42), en verder Mike van den B. (25) en John P. (46), de laatste twee afkomstig uit de Rijnmond. Justitie gaat ervan uit dat de deze twee present waren bij het afschieten van de M80 raketwerper, en dat John P. de buis in de hand had tijdens het schot.
Korte man
Op vage camerabeelden rond de plaats delict is te zien dat een lange man en en korte man met de raketwerper in de weer waren. Het Openbaar Ministerie concludeert dat de korte man schoot omdat die met een buis in hand liep (van het schot zelf zijn geen beelden). Ook in de Renault Clio van Van den B. zijn glasdeeltjes van die explosie aangetroffen. De drie mannen kenden elkaar en hadden contact.
In een afgeschermd onderzoek is gebleken dat Z. en een met name genoemde persoon geregeld contact hadden. Volgens justitie ging dat over deze aanslag. Er lag anonieme informatie dat Z. en een andere persoon een ernstig delict aan het voorbereiden zouden zijn in de buurt van NS-station Sloterdijk op 21 juni. Dat was pas bekend op diezelfde avond voor de aanslag. Maar onbekend was wat er precies aan zat te komen.
Een observatieteam van de politie zag Z., lid van motorclub Caloh Wagoh, een paar uur voor de beschieting nog in de buurt van het pand. Hij liep een rondje met de huidige medeverdachte Mike van den B.. De twee vertrokken weer na een paar minuten. Richard Z. reed in zijn Mercedes richting zijn woonplaats Woerden. De politie liet hem los.
In de nacht volgt dan de beschieting. De volgende ochtend wordt Z. van zijn bed gelicht.
Poging moord
Later wordt in het onderzoek duidelijk dat Z. ’s nachts op een terrasje van een shisha zat toen de beschieting plaats vond. Dat was op 8 minuten rijden van de plaats delict, achter metrostation Henk Sneevlietweg. Z. had na de beschieting telefonisch contact met de eerder genoemde persoon en zei: ‘Papa heeft zijn ding gedaan.’ De twee medeverdachten zijn later aangehouden.
De verdenking tegen de drie is: teweegbrengen van een gevaarlijke ontploffing en beschadigen van een gebouw, wapenbezit en poging tot moord.
Die laatste verdenking wees de advocaat van Z. – Ronald van der Horst – van de hand. Volgens hem eist Hoge Raad ‘concrete gevaarzetting’ bij poging moord en die was er niet. Er was ’s nachts ook maar één persoon in het gebouw. Van der Horst: ‘Uit een technisch rapport is niet af te leiden dat die persoon gevaar heeft gelopen.’
Slechte film
Van der Horst: ‘Mijn client heeft het gevoel in een hele slechte film te zijn terechtgekomen.’ Hij doelde op alle media-aandacht voor de zaak. Daarom was Richard Z. ook niet aanwezig op de zitting. ‘Te gemakkelijk wordt aangenomen dat het om Panorama gaat.’ Volgens Van der Horst is in het dossier niets te vinden dat bewijst dat de verdachten Panorama wilden treffen. Dat er bij zijn client thuis een paar nummers van het weekblad zijn gevonden bewijst volgens hem niets. Met ‘grote steken’ is verdenking in de beeldvorming samengesteld, aldus de advocaat, ‘de politie neemt geen stelling in’ over het doelwit, ‘we weten het niet.’ Over de zin ‘Papa heeft zijn ding gedaan’ zei Z. desgevraagd tegen de politie dat dit ging over een meisje dat hij had ‘geneukt’.
Van der Horst wees er nog op dat het contact van Z. door de politie wel is verhoord maar vervolgens is heengezonden. Terwijl deze man samen met Z. de aanslag zou voorbereiden, volgens justitie.
Dna
Tegen John P., de man die volgens justitie de schutter zou zijn, is er dna-bewijs. Op een klepje van de laadbuis is een dna mengprofiel vastgesteld waarvan het 100.000 maal waarschijnlijker van P. is dan van een willekeurig persoon. Zijn advocaat zei dat dit mengprofiel op een indirecte wijze op de buis kan zijn terechtgekomen, dus niet bewijst dat haar client het schot afvuurde.
P. ontkent zijn betrokkenheid maar heeft wel bevestigd Z. te kennen en dat hij Z. in Woerden ook heeft ontmoet. Volgens justitie vertelt hij daarover echter niet de waarheid.
De glassporen op de achterbank van Z.’s Mercedes zijn daar volgens het Openbaar Ministerie terechtgekomen doordat P. na de aanslag met Z. van Amsterdam naar Woerden is gereden.
P. ontkent dat. Er is een getuige die heeft gezegd dat zij die nacht alleen met Z. naar Woerden is gereden.
Zie ook:
Panorama-verdachte werd al geobserveerd
Verdachten beschieting Panorama voor rechter