Haarlemse Hells Angels willen clubhuis terug

De leden van de Haarlemse Hells Angels zijn naar de Raad van State gestapt om de sluiting van hun clubhuis ongedaan te laten maken. Het pand werd in januari 2017 gesloten door burgemeester Jos Wienen omdat er bij een inval vuurwapens en drugs werden gevonden. Volgens de advocaat van de motorclub zijn de “rotte appels” inmiddels uit de club gezet en willen ze na twee jaar weer open kunnen. Er moet binnen zes weken een uitspraak komen. 

‘Zeer overtuigend’

In een korte reportage op NH Nieuws zegt Wienen dat hij er weinig voor voelt om het clubhuis te heropenen. ‘De reden om het te sluiten was zeer overtuigend en ik ben er ook van overtuigd dat ook bij het nader bekijken van het eerdere verzoek om het weer te openen, dat geconstateerd zou worden dat er alle aanleiding was om het gesloten te houden.’

‘Buitengewoon ernstig’

Sommige buurtbewoners voelden zich veiliger toen de Hells Angels er nog waren, maar een groot deel van de buurt herkent dat gevoel niet. Ook burgemeester Wienen vindt beveiliging geen taak van de motorclub. ‘Gelet op wat er daar plaatsvond vind ik dat eerlijk gezegd een uiterst merkwaardige opvatting van veiligheid. Wat daar gebeurde was buitengewoon ernstig en dat had zijn uitstraling in een breed gebied in deze gemeente. Mijn besluit gaat ook niet over de veiligheid alleen daar in die straat, maar over de veiligheid en openbare orde in Haarlem.’ 

Negen jaar cel

In juli 2018 werden drie voormalige kopstukken van de chapter Haarlem veroordeeld tot negen jaar celstraf. Chapter-president Lysander de R. kreeg negen jaar cel. Ricardo van der H. en Frank L. kregen respectievelijk zeven en vijf jaar celstraf. De straffen vielen lager uit dan geëist omdat de rechtbank het drietal op onderdelen vrijsprak. Tegen De R. was veertien jaar celstraf geëist, tegen Van der H. en L. ieder tien jaar.

‘Beestachtig chapter’

De rechtbank sprak van “een keihard en beestachtig chapter” dat een “waar schrikbewind” in Haarlem en omgeving uitoefende, waarbij “al dan niet willekeurige slachtoffers werden”. De drie maakten zich onder meer schuldig aan mishandeling, afpersing, bedreiging, brandstichting en wapenbezit.

Permanent beveiligd

In oktober 2018 liet advocaat Chrissy Stroobach namens de motorclub weten dat de Haarlemse Hells Angels niet verantwoordelijk zijn voor de bedreiging van burgemeester Jos Wienen. De Hells Angels werden door verschillende media in verband gebracht met de bedreiging. De dreiging bleek in oktober dusdanig ernstig dat de burgemeester permanent beveiligd wordt en ondergedoken zit in een safehouse. Uit welke hoek de dreiging komt, is onduidelijk.