OM eist 25 jaar cel tegen Waterfront-verdachte

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag 25  jaar cel geëist tegen de Surailie I. (35). Hij wordt verdacht van de moord op Souhail Laachir (foto) tijdens het Waterfront-feest in het Scheepvaartmuseum in mei 2013. Het OM ziet bewijs in getuigenverklaringen, telecomgegevens en camerabeelden. Het moordwapen is nooit gevonden. 

Door Timo van der Eng

Volgens het OM was er sprake van een vooropgezet plan, een koele liquidatie in het criminele circuit. De officier van justitie sprak van een keiharde afrekening op een drukbezocht feest. Het feit dat  Surailie I. al een strafblad heeft voor geweldsdelicten en Laachir werd doodgeschoten op een druk feest met bijna 1000 bezoekers was medebepalend voor de hoogte van de eis, aldus de officier.

Zes kogels

Souhail Laachir (26), alias De Lange, werd aan de rand van de dansvloer met zes kogels doodgeschoten. Drie daarvan troffen het slachtoffer in zijn romp, twee in zijn hoofd. Laachir werd beschouwd als de boekhouder van de groep Benaouf A. Deze groep leeft al jaren op voet van oorlog met de entourage van wijlen Gwenette Martha. Verdachte Surailie I., van Antilliaanse afkomst, zou volgens het OM behoren tot de groep van Martha. Dennis M., de neef van Martha, maakte tijdens het feest ruzie met Laachir.

Camerabeelden

Tijdens de zitting vandaag in de rechtbank van Amsterdam werden camerabeelden getoond van het Waterfront-feest in het Scheepvaartmuseum. Daarop was de schietpartij zelf niet te zien. Wel zou volgens het OM de schutter te zien zijn. Op de beelden is onder andere te zien dat Surailie I. het feest bezocht samen met onder andere de bovengenoemde Dennis M., Eaneas Lomp en Chafik Yakhlaf. De officier van justitie toonde een reconstructie met tijdlijn van de dodelijke avond. Daaruit zou onder andere blijken dat de verdachte Dennis M. ophaalt bij diens huis in Zaandam.

Slachtofferverklaring

Drie zussen van Souhail Laachir lazen een gezamenlijke emotionele slachtofferverklaring voor. ‘De zon schuilde in onze broer. Iedereen hield van zijn aanwezigheid. Sinds de dag van zijn dood is het donker in huis. Het leven is sindsdien hard, koud en verscheurend.’ Op het einde van hun verklaring klonk woede.

Zwijgrecht

De verdachte beriep zich tijdens de zitting meestal op zijn zwijgrecht. Volgens zijn advocaat, Sixten Bordewijk, is het bewijs van het OM onbetrouwbaar. Surailie I. is eerder veroordeeld voor onder andere poging tot doodslag, openlijke geweldpleging en gijzeling. Wat dit laatste betreft: in januari 2010 is hij in Amerongen samen met een kompaan betrokken bij een conflict over een partij hennep, waarbij twee slachtoffers in een schuur bij een woning met tape worden vastgebonden en een pistool op hen gericht krijgen. I. wordt al snel gepakt en in 2011 door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarbij de rechters in hun vonnis opmerken dat de Antilliaan uiterst koelbloedig heeft gehandeld. Ten tijde van de schietpartij in het Scheepvaartmuseum was I. zo’n anderhalf jaar op vrije voeten. 

Hier meer achtergronden over de schietpartij in het Scheepvaartmuseum:

OM: schietpartij Waterfront was koele liquidatie

‘Bewijs verdachte Waterfront onbetrouwbaar’