Eis 20 jaar in Zaak-Danny

De advocaat-generaal in Den Bosch heeft in hoger beroep in “de Bunker” in Amsterdam-Osdorp, twintig jaar cel geëist tegen de drie verdachten in de zaak van de schietpartij in Breda waar de 12-jarige Danny bij om het leven kwam. Dat is vier jaar meer dan de straf die twee verdachten kregen in eerste aanleg, maar dezelfde eis.

Motief

Marcelino F., Tyrone G. en Alistair W. uit Zoetermeer, Amsterdam en Leeds zouden op 14 juli 2010 in Breda de woonwagen waar de 12-jarige verbleef hebben beschoten. Zijn moeder raakte gewond. Er werden 27 inslagen in de wagen geteld. Er zijn aanwijzingen dat het motief een verdwenen partij cocaïne was, maar volgens de advocaat-generaal is het motief voor de schietpartij niet duidelijk geworden: ‘Wel is het zo dat het toegepaste geweld wat het OM betreft niet anders dan in de sleutel van zware criminaliteit in het crimineel milieu moet worden geplaatst.’

Moord

De rechtbank veroordeelde twee van de drie mannen tot zestien jaar cel voor het medeplegen van doodslag en een poging daartoe, de derde kreeg vrijspraak. In de visie van het OM is er voldoende bewijs dat alle drie verdachten als medepleger gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de, met voorbedachte raad, gepleegde delicten. Dit brengt mee dat de mannen zich in de visie van het OM hebben schuldig gemaakt aan moord en poging tot moord.

Nauwe samenwerking

De verklaringen van twee verdachten in hoger beroep dat zij wel een rol hebben gehad, maar dat deze rol gering van aard was en dat dus eerder sprake zou zijn van medeplichtigheid, schuift de advocaat-generaal van tafel.

Wat het OM betreft was er sprake van bewuste en nauwe samenwerking tussen de verdachten en bestond bij alle drie de wetenschap van wat er aan de Rijnauwenstraat stond te gebeuren en was men daarop geprepareerd. Het OM baseert zich daarbij op de gezamenlijke reis naar Breda, de bewapening, het gemaskerd zijn, het dragen van handschoenen, het gebruik van specifieke mobiele telefoons en de gepleegde gewelddadigheden. Verdachten vormden een zwaar bewapende gevechtsunit en ook al wisten de verdachten misschien niet precies op welke wijze ze te keer zou gaan, dat staat aan medeplegen van moord en poging tot moord niet in de weg.

De advocaten pleiten pas op 23 oktober. Vermoedelijk is dan twee weken later de uitspraak.