Klaas Otto beschuldigd van nog een afpersing

Oud-No Surrender president Klaas Otto heeft volgens het Openbaar Ministerie ruim 72.000 euro proberen af te persen van zijn voormalige vriend Piet S.. Dat bleek dinsdag op een zitting van de rechtbank in Breda waar Otto terechtstaat voor pogingen getuigen te beïnvloeden.

Mislukte aanslag

Piet S. had een ontmoeting met Otto op 15 februari 2017 kort nadat Otto was vrijgelaten uit voorlopige hechtenis, op het woonwagenkamp in Etten Leur bij S. thuis. Omgekeerd beschuldigde Otto Piet S. ervan een mislukte aanslag op hem te hebben gepland op die middag. Een getuige heeft daarover ook verklaard. Ook nodigde S. – volgens Otto – een medeverdachte uit waar Otto tijdens zijn schorsing geen contact mee mocht hebben. Die ontmoeting was voor justitie reden om Otto weer aan te houden.

Boekje open

Otto’s advocaat Louis de Leon kondigde op de zitting van dinsdag aan dat Otto een boekje open wil doen over Piet S.. Otto had veel contact met zowel S. als met de in Breda geliquideerde Peter van der Linde. Ze handelden onder meer in auto’s. Otto wil uitleggen waarom hij denkt dat S. achter de moord op S. zit. De politie verdenkt S. van uitlokken van die moord maar hij zit daarvoor niet vast. Otto wil alleen bij de rechter-commissaris getuigen, omdat hij de politie niet vertrouwt.

90 miljoen

Justitie is een zaak tegen Otto begonnen omdat hij vanuit het huis van bewaring getuigen in zijn andere zaak (onder meer afpersing en bedreiging) zou hebben proberen te beïnvloeden. Het Openbaar Ministerie twee dochters en de echtgenote van Piet S., Piet S. en ook oud-No Surrenderlid Clement H. horen. Het OM denkt dat Otto opdracht heeft gegeven voor de zware mishandeling van H.. Hij zou hebben verteld dat Otto ‘alles vanuit de bak regelt’ en met veel geld mensen omkoopt. Otto is volgens H. goed voor 90 miljoen aan vermogen.

Rotterdam

Pas later dit jaar zal de rechtbank de zaak inhoudelijk behandelen.

Komende vrijdag begint de inhoudelijke behandeling van de afpersingszaak tegen Otto in de beveiligde rechtbank in Rotterdam. De zitting is daarheen verplaatst omdat officier van justitie Greetje Bos in opdracht van Otto zou zijn bedreigd.

Otto zit nog altijd opgesloten in een streng regime in de penitentiaire inrichting in Vught, ondanks het feit dat de rechtbank Breda al opdracht gaf hem in een lichter regime te plaatsen.