‘Moordverdachte Dubai heeft link met Ridouan Taghi’ (UPDATE2)

De man die deze woensdag in Dubai is aangehouden op verzoek van de Spaanse politie is volgens Dubai Amir Faten Mekky (23). De Spaanse politie meldde gisteren dat de man een Deen van Iraanse komaf zou zijn maar gaf verder geen informatie over zijn identiteit. Dat doen de autoriteiten in Dubai nu wel. Die brengen hem bovendien in verband met Ridouan Taghi, die in december in Dubai werd aangehouden en in Nederland nu terechtstaat voor moorden in het Marengo-proces. Het netwerk van Mekky wordt in verband gebracht met 17 moorden, aldus de Spaanse politie.

Marokko

Mekky zou de liquidatie (in 2018) van de vooraanstaande Spaanse crimineel “El Maradona” (foto rechts), pal voor een kerk in San Pedro Alcántara hebben geleid. Ook wordt hij verdacht van het aansturen van een liquidatie enkele maanden eerder in Estepona. Er was al een aantal verdachten opgepakt voor onder meer de aanslag in San Pedro. De Deens-Iraanse verdachte vluchtte toen naar Marokko. Er liep sinds 2018 een Europees arrestatiebevel en een internationale signalering van Interpol tegen de man. Volgens Dubai reisde hij op 14 november 2018 met valse papieren naar Dubai. De NOS heeft beelden van de arrestatie.

Overigens schrijven Franse en Marokkaanse media dat de man van origine Marokkaans en dus niet Iraans zou zijn.

Volgens de Spaanse Nationale Politie is de man gevonden door samenwerking met de politie-autoriteiten in Dubai, Qatar, Thailand, en Zweden. Ook de Nationale Veiligheidsdienst van Dubai nam deel aan het onderzoek. Mekky wordt in Spanje beschouwd als een man die leiding gaf aan een criminele organisatie die zich bezighield met drugshandel en vooral met het uitvoeren van liquidaties. De groep bestond uit figuren met meest Deense en Zweedse nationaliteit. In verschillende landen zijn de leden van het netwerk verdacht van meer dan 17 moorden.

Heilige communie

In de stad San Pedro Alcántara werd drugshandelaar David Ávila, alias El Maradona, doodgeschoten voordat hij in zijn auto kon stappen nadat zijn zoontje in de kerk de heilige communie had gedaan. Ávila werd volgens Spaanse media door de recherche destijds beschouwd als één van de grotere drugshandelaren van de Costa del Sol.

Op 20 augustus 2018 schoot een onbekende, die weg wist te komen op een fiets, een man dood voor zijn huis in Estepona. Ook die moord zou in de opdracht van de nu aangehouden verdachte zijn gepleegd. Het slachtoffer stond bekend als “El Zocato”.

De Deen is ook verdacht van betrokkenheid bij een aantal brandstichtingen en bomaanslagen aan de Costa del Sol in 2018. Onder meer een fitnesscentrum dat van El Maradona zou zijn ging in vlammen op.