Levenslang gestrafte krijgt er nog acht jaar bij

De levenslang gestrafte Tilburger Manuel van V. (31) is in België veroordeeld tot levenslang voor de moord op makelaar Gunther Haagen (foto) en hij krijgt er nu in Nederland nog acht jaar gevangenisstraf bij, aldus het Brabants Dagblad.

78-jarige vrouw

Het gerechtshof in Den Bosch heeft hem dinsdag veroordeeld voor twee gewapende woningovervallen en poging tot afpersing. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde Van V. in september 2016 ook veroordeeld tot acht jaar. In het najaar van 2011 was Van V. met enkele mededaders betrokken bij gewelddadige overvallen op woningen in Baarle-Nassau, Chaam, Tilburg en Bergen op Zoom. Ze maakten cash, bankpassen en sieraden buit.

Ook maakte Van V. een 78-jarige Tilburgse vrouw wijs dat zij een schuld had bij een incassobureau. Omdat zij geen geld in huis had droeg hij haar op sieraden af te geven.

Tessa

In oktober 2011 pleegde Van V. ook de moord op de Belgische makelaar Haagen. Zijn toenmalige vriendin, Tessa van D. kreeg 28 jaar cel van het Assisenhof in Antwerpen. De makelaar werd met 54 messteken afgeslacht tijdens de bezichtiging van een woning. Bij Van V. is een psychopathische stoornis vastgesteld.

Zij kan die straf omgezet naar 23 jaar uitzitten in Nederland. Van D. had ook een beperkte rol bij de overvallen in Brabant. Zij kreeg in 2016 drie maanden cel.

Doel

De advocaat van Van V. had bepleit dat een extra straf voor Van V. ‘geen redelijk doel’ meer dient. Het gerechtshof verwierp die stelling. Van V. zal nu eerst een fors deel van zijn levenslange celstraf uit moeten zitten in België. In 2026 kan hij een gratieverzoek indienen. De kans is niet groot dat dit gehonoreerd zal worden. Indien dit of een eventueel volgend gratieverzoek wel wordt toegekend dan moet hij in Nederland de acht jaar nog uitzitten.

Zie ook:

De teloorgang van een girl next door