Levenslang voor Ridouan Taghi in Marengo-proces (UPDATE)

De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdagochtend in liquidatieproces Marengo levenslang opgelegd aan Ridouan Taghi (46) voor het opdracht geven tot meerdere moorden en pogingen tot moord en het leidinggeven aan een criminele organisatie. Ook Saïd Razzouki (51) en Mario R. (44) krijgen levenslang.

Slepend proces

De rechter heeft dinsdag in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam-Osdorp uitspraak gedaan in de zaak na een slepend proces van bijna zes jaar en 142 zittingsdagen. Het omvangrijke Marengo-proces draait om zes moorden die gepleegd zijn tussen 2015 en 2017, vier moordpogingen en voorbereidingen voor nog meer liquidaties. Er staan in totaal zeventien verdachten terecht.

De rechtbank acht bewezen dat de criminele organisatie, waarvan Ridouan Taghi de leider was, verantwoordelijk is voor vijf moorden, twee pogingen tot moord en meerdere voorbereidingen van moord. Eén moord in het onderzoek kan niet worden toegeschreven aan de organisatie.

Onbetwiste leider

Ridouan Taghi was volgens de rechtbank de onbetwiste leider van de criminele organisatie die gericht was op moorden, vuurwapendelicten en gekwalificeerde diefstal. Onder leiding van Taghi zijn in een periode van anderhalf jaar vijf mensen vermoord. Daarnaast heeft de criminele organisatie twee mensen geprobeerd te vermoorden en liquidaties voorbereid. Ook is er een aanslag op een spyshop voorbereid, waarbij het risico dat daar mensen aanwezig waren niet als belemmering werd gezien. De opdrachten hiertoe werden gegeven door Ridouan Taghi, aldus de rechtbank. Dat Taghi medepleger was van de moord op Abderrahim “Appie” Belhadj op 9 mei 2016 in Amsterdam-Zuidoost acht de rechtbank niet bewezen.

‘Nietsontziende moordorganisatie’

Volgens de rechtbank hebben alle zeventien Marengo-verdachten deelgenomen aan de ‘nietsontziende en ontwrichtende moordorganisatie’. Ridouan Taghi wordt door de rechtbank gezien als de leider, medeverdachten Saïd Razzouki en Mario R. worden vrijgesproken van het leidinggeven aan de organisatie.

Strafeisen

Het Openbaar Ministerie eiste in juni 2022 levenslang tegen Ridouan Taghi en vier medeverdachten. In februari 2023 werd ook levenslang geëist tegen Saïd Razzouki, Taghi’s vermeende rechterhand. Tegen Mohamed Razzouki (42) en Achraf B. (30) was ook levenslang geëist, maar zij krijgen 27 jaar en 29 jaar en twee maanden cel. Mao R. (48) is veroordeeld tot vijftien jaar cel.

Kroongetuige

Kroongetuige Nabil B. (36) krijgt tien jaar cel opgelegd, dat is conform de eis van het OM. Vanwege zijn bijzondere situatie als kroongetuige wordt zijn gevangenisstraf gehalveerd. Zijn straf is gelijk aan de eis van justitie.

Overige verdachten

De overige dertien verdachten krijgen voor hun deelname aan de criminele organisatie en hun betrokkenheid bij moord(en), straffen opgelegd variërend van één jaar en negen maanden tot 29 jaar en twee maanden. Bij verschillende verdachten is de straf verkort met enkele maanden tot maximaal een jaar omdat de zaak zo lang heeft geduurd.Een familielid van kroongetuige Nabil B. zegt in reactie tegen Crimesite:

‘Het recht zal in het Marengo-proces nooit meer kunnen zegevieren. Het proces heeft levens gekost en verwoest. Reduan, Derk en Peter moeten wij voor altijd missen. Mijn familie, ik en vele anderen zijn nog altijd onze levens kwijt. Ik betwijfel of het OM wat geleerd heeft van dit proces. Ik houd mijn hart vast voor de veiligheid op de lange termijn. Of het Marengo-proces niet nog een vierde en vijfde slachtoffer gaat krijgen. Wat dat betreft zal het proces altijd blijven doorgaan, of er vonnis is gewezen of niet.’

Zes liquidaties

Het Marengo-proces draait om zes moorden, op spyshop-eigenaar Ronald Bakker (9 september 2015 in Huizen), Samir Erraghib (17 april 2016 in IJsselstein), Abderrahim Belhadj (9 mei 2016 in Amsterdam), Ranko Scekic (22 juni 2016 in Utrecht), misdaadblogger Martin Kok (8 december 2016 in Laren) en de vergismoord op Hakim Changachi (12 januari 2017 in Utrecht).