Saïd Razzouki: zesde eis van levenslang in Marengo-proces

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in het Marengo-proces een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de 50-jarige Saïd Razzouki, de vermeende rechterhand van Ridouan Taghi. Volgens justitie is Razzouki medeverantwoordelijk voor drie moorden, het voorbereiden van twee moorden en twee pogingen tot moord. Bovendien is volgens het OM bewezen dat hij leiding gaf aan een criminele organisatie.

Vertraging

Saïd Razzouki was vrijdag aanwezig bij het korte requisitoir en de strafeis tegen hem in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. In juni 2022 was zijn zaak al uitvoerig door het OM besproken in het dagenlange requisitoir tegen de andere Marengo-verdachten. De strafzaak tegen hem liep vertraging op doordat hij vastzat in Colombia en het Marengo-proces al was begonnen zonder dat hij aan Nederland was uitgeleverd en door een wissel van advocaten.

‘Soort oudere broer’

Razzouki, die in februari 2020 in Colombia werd opgepakt, was volgens justitie de rechterhand en ook ‘eigenlijk een soort oudere broer’ van Ridouan Taghi. Hij stond rechtstreeks in contact met Taghi over de uit te voeren moorden. Ook verzamelde hij informatie over verblijfplaatsen van beoogde slachtoffers en gaf instructies aan spotters over observatie van de doelwitten. In de visie van het OM heeft Razzouki de moorden samen met Taghi ‘op afstand geregisseerd’.

Beheerder wapenvoorraad

Ook zou Razzouki, die in december 2021 aan Nederland werd uitgeleverd, de wapenvoorraad van Taghi hebben beheerd en die wapens zelf hebben getest voordat de moorden werden gepleegd. ‘Saïd Razzouki is zelf het grootste deel van de tijd op veilige afstand gebleven van de uitvoering van de moorden, soms met een alibi. Hij heeft anderen de risico’s laten lopen’, aldus het OM.

Het is de zesde eis van levenslang tegen kopstukken in het omvangrijke Marengo-proces. Tegen Ridouan Taghi en vier medeverdachten is in juni 2022 al levenslang geëist.

‘Gewetenloze moordorganisatie’

De officieren van justitie zeiden vrijdag dat het onderzoek Marengo ‘de verwoestende kracht toont van de machtsstructuur die achter die strafbare feiten schuilgaat’. Het OM spreekt van ‘een volstrekt gewetenloze moordorganisatie, die achteloos en onverschillig mensen om het leven heeft gebracht’.

‘In een periode van iets meer dan zeventien maanden zijn zes mannen vermoord (nadat dat bij sommige van die mannen al eerder was geprobeerd) en is geprobeerd om nog eens zeven andere mannen te vermoorden. Die aantallen zijn onvoorstelbaar. Als alles was gelukt, dan was dat bijna één dodelijk slachtoffer per maand geweest.’

Lege stoelen

De officieren van justitie stonden aan het begin van de rechtszitting opnieuw stil bij de slachtoffers van de moorden. Zij wezen op de lege stoelen voor de nabestaanden, die leeg waren en leeg zouden blijven. Nog altijd is er geen nabestaande die in de extra beveiligde rechtbank De Bunker aanwezig durft te zijn.

‘Er is geen enkele nabestaande die zelf het spreekrecht durft uit te oefenen. Zij zullen u niet vertellen wie hun vader, broer, zoon of geliefde was, wat hij voor hen heeft betekend en hoe hij nog steeds wordt gemist’, aldus de officieren.

De uitspraken van de rechtbank tegen alle verdachten in het Marengo-proces worden in oktober 2023 verwacht.