‘Mexicaanse drugskartels niet actief in Nederland’

Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zijn er geen aanwijzingen dat Mexicaanse drugskartels voet aan wal proberen te krijgen in Nederland. Hij schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer, nadat eerder was gebleken dat bij enkele opgerolde crystal meth-labs in Nederland Mexicanen betrokken waren.

De minister schrijft onder andere:

Bij de politie is het beeld tot dusver dat de aangetroffen productielocaties in handen zijn van Nederlandse criminele samenwerkingsverbanden (CSV’s) die expertise voor de bereiding van crystal meth inhuren vanuit Mexico. In Nederland wordt meestal alleen de laatste stap van het productieproces verricht, namelijk de kristallisatie van crystal meth die in poedervorm wordt ingevoerd omdat dit voor CSV’s minder risicovol is dan het invoeren van het eindproduct.

Tot dusver werden dit jaar drie meth-labs opgerold. Vorig jaar waren dat er zeven. Sinds 2015 (1) is er een continue stijging waarneembaar van het aantal ontdekte crystal meth-labs.

Gay-scene

Het gebruik van crystal meth, ook wel tina genoemd, is in Nederland gering. Hoewel specifieke cijfers ontbreken, blijkt uit de Nationale Drugsmonitor 2018 dat het gebruik van crystal meth zich vooral beperkt tot de gay-scene. Het zou om enkele honderden mannen per jaar gaan. Het aantal gebruikers is al jaren stabiel aldus de minister. Ook het Trimbos-instituut geeft aan geen toename in het gebruik van crystal meth te zien. In december 2016 werd een 57-jarige man veroordeeld tot een half jaar cel, omdat hij bij een seksspel crystal meth had toegediend bij de Zweed Magnus Jonsson. De Zweed kwam door het gebruik van de drugs te overlijden. (Zie ook: Half jaar voor seksmoord met crystal meth.)

Wereldwijd gezien wordt crystal meth vooral gebruikt in Noord-Amerika  en in toenemende mate in Zuid- en Oost-Azië en Australië.