Mink Kok aangehouden in Beiroet (UPDATE6) (VIDEO)

In de Libanese hoofdstad Beiroet is afgelopen week Mink Kok (60) gearresteerd. Dat hebben verschillende bronnen bevestigd. Het Openbaar Ministerie spreekt van de aanhouding van een 60-jarige Nederlander in Libanon. Er loopt een onderzoek van de landelijke recherche naar drugshandel. Kok woont al lang in Libanon, hij is getrouwd met een Libanese. Kok zat in Libanon een straf uit in verband met betrokkenheid bij een vondst van 53 kilo cocaïne, in 2011.

Door @Wim van de Pol

Kok en de 41-jarige Nederlander Najim Z. zijn volgens het Openbaar Ministerie verdacht van grootschalige internationale drugshandel. Tegen hen zijn in een onderzoek door de landelijke recherche verdenkingen gerezen van betrokkenheid bij cocaïnetransporten van honderden kilo’s vanuit Zuid-Amerika naar Nederland.

Het spoor naar de verdachten is volgens het Openbaar Ministerie zichtbaar geworden in onderschepte pgp-berichten van Sky ECC. Deze cryptocommunicatiedienst is begin 2021 door de opsporingsdiensten gekraakt. Een analyse van onderschepte Sky-berichten heeft zicht gegeven op de rol van Kok bij de invoer van 370 kilo cocaïne in Antwerpen in 2020, zegt het Openbaar Ministerie.

Kok was, volgens justitie, vanuit Libanon vermoedelijk druk bezig om te achterhalen waar de drugs waren gebleven. De zending werd uiteindelijk in oktober 2020 in Duitsland in beslag genomen in een supermarkt. Volgens het OM was Kok kennelijk het zicht erop kwijtgeraakt.

Uitlevering

De 41-jarige verdachte Najim Z. wordt in verband gebracht met illegale zendingen van 750 en 840 kilo cocaïne die in 2021 in de havens van Antwerpen en Rotterdam zijn onderschept. Z. wordt volgens Het Parool en De Telegraaf, op basis van bronnen bij politie of justitie, gezien als ‘de financiële man van Ridouan Taghi’.

Aan de Libanese autoriteiten is door het Openbaar Ministerie de uitlevering van beide verdachten gevraagd. Het is nog niet bekend hoeveel tijd deze procedure in beslag zal nemen.

Holleeder

Mink Kok, opgegroeid in de Watergraafsmeer in Amsterdam, kon na het uitzitten van zijn straf voor het bezit van 53 kilo cocaïne in Libanon aanvankelijk niet naar het buitenland reizen omdat Nederland weigerde zijn paspoort te verlengen vanwege een geschil met de Belastingdienst. Nederland zal om zijn uitlevering vragen.

Enige jaren geleden was Kok in de Nederlandse ambassade in Athene voor een rechter-commissaris getuige in de zaak tegen Willem Holleeder.

Niet bereikbaar

Er gingen al enige dagen onbevestigde geruchten over de aanhouding van Kok. Hij was gedurende enkele dagen niet meer bereikbaar.

Kok zat van 1999 tot 2004 in Nederland vast in verband met veroordelingen voor wapens en drugs. Het Openbaar Ministerie vervolgde Kok vanaf 2005 voor de dodelijke bomaanslag op hasjhandelaar Jaap van der Heiden, in Alkmaar in 1993.

Hij werd daarvan in 2007 vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie ging niet in hoger beroep.

Schilderijen

In 2016 werd Mink Kok in Beiroet geïnterviewd voor een documentaire door verslaggever Vincent Verweij over twee uit het Van Gogh-museum in Amsterdam gestolen schilderijen van Vincent van Gogh. Kok stelde, correct zo bleek, te weten dat de Italiaan Raffaele Imperiale, die toen in Dubai woonde de schilderijen had verkregen. Imperiale leverde de doeken aan de Italiaanse justitie, waarna ze weer naar Nederland terugkwamen. Imperiale werd recent door de VAE aan Italië uitgeleverd.

Recent gaf Kok voor de publieke omroep zijn mening over gebruik van cocaïne: