Stoffelijk overschot van Tanja Groen niet gevonden (UPDATE)

De zoekactie naar het stoffelijk overschot van de in 1993 verdwenen Tanja Groen is zonder resultaat gebleven, zo maakte de politie woensdagavond bekend. De politie startte woensdagochtend met een zoekactie op een begraafplaats in de Maastrichtse wijk Heugem. Dit naar aanleiding van informatie die in net najaar van 2019 door het cold case team werd ontvangen. Het lichaam van Tanja Groen zou daar mogelijk begraven zijn maar dat was dus niet het geval.

Overleden man

De forensische werkzaamheden aan het graf zijn in de loop van woensdagavond afgerond. Het geopende graf is weer dicht gemaakt en de grafsteen wordt zo snel mogelijk opnieuw geplaatst. De begraafplaats, die afgesloten was, is ook weer toegankelijk voor bezoekers.

Het team had uitgebreid onderzoek gedaan naar deze informatie en de herkomst ervan. De informatie leidde naar een graf op de begraafplaats van de katholieke kerk Heugem, aan De Beente in Maastricht. Aan één van de graven op de begraafplaats verrichtte het onderzoeksteam woensdag forensisch onderzoek. Dit betekent dat het graf opengemaakt werd.

Het onderzoek aan het graf stond geheel los van de nabestaanden van de overleden man die in het graf begraven is. De overledene en/of zijn nabestaanden hebben niets met deze verdwijningszaak te maken en verlenen vrijwillig hun medewerking aan het onderzoek. Het onderzoek op de begraafplaats duurt de hele dag.

Mochten in het graf stoffelijke resten, toebehorend aan een vrouw aangetroffen worden, dan zal hierop verder onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag dienen plaats te vinden. Het zal enkele weken duren, eer het resultaat hiervan bekend is.

Over de concrete inhoud van de ontvangen informatie doet het cold case team verder geen mededelingen.

Universiteit

In de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 verdween de toen 18-jarige Tanja Groen. Tanja was eerste jaars studente R.L. (gezondheidswetenschappen) aan de Universiteit in Maastricht. Ze woonde sinds 1 augustus 1993 op kamers in Gronsveld. Vanaf 24 tot en met 28 augustus was een ontgroeningsweek met als afsluiting een feestavond van de Studentenvereniging Circumflex. Dit feest vond plaats in de Soos van de studentenvereniging, gelegen aan de Herbenusstraat in Maastricht. Op 31 augustus 1993 omstreeks 19.30 of 19.50 uur had ze nog telefonisch contact met haar moeder in Schagen (Noord Holland).

Vanaf het feest is ze rond middernacht op haar fiets vertrokken naar haar kamer in Gronsveld. Hier is ze echter nooit aangekomen. Op 1 september 1993 begonnen de lessen en ook hier was ze niet verschenen. Ze was ook niet meer door klasgenoten of medebewoners gezien. Tanja was ongeveer 1.70 en had lang donker haar tot op haar schouders. Ten tijde van haar verdwijning droeg ze een blauwe spijkerbroek.

Zoekacties

Afgelopen jaren is diverse keren gezocht naar Tanja, echter zonder resultaat.  In juni 2014 zijn in de bossen in Gronsveld botten gevonden die gelinkt werden aan Tanja Groen. Na onderzoek bleek dit niet het geval te zijn.

Ook is verschillende malen naar de fiets van Tanja gezocht, voor het laatst in 2012-2013. In 2014 vond er nog op particulier initiatief een zoekactie plaats, echter ook zonder resultaat.

Eén van de mogelijke daders waar onderzoek naar is gedaan was zelfverklaarde seriemoordenaar Willem Smulders die op een camping verbleef waar ook Tanja Groen met haar ouders heeft gestaan.