Nederlanders opgepakt in verband met ernstige bedreiging Belgische minister van Justitie (UPDATE4)

Volgens het Belgische federale parket zijn er in Nederland drie mensen opgepakt die ervan worden verdacht de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne ernstig te hebben bedreigd. Vrijdag is nabij de villa van Van Quickenborne in Kortrijk een auto met Nederlandse nummerplaten aangetroffen, met daarin onder meer zware handvuurwapens. Wat de plannen van de verdachten zouden zijn geweest is niet helder, mogelijk wilden ze hem ontvoeren, suggereren Belgische media.

AK-47

Volgens het Belgische parket zijn de Nederlanders in de nacht van vrijdag op zaterdag opgepakt. Dat zou zijn gebeurd in Den Haag en Leidschendam. De verdachten zijn mannen van 20, 29 en 48 jaar. België heeft aan Nederland verzocht om hen over te leveren.

Volgens het Belgische parket werd in de loop van vorige week duidelijk dat er sprake was van ‘ernstige dreiging’ rond de minister. De beveiliging van Van Quickenborne is opgeschaald. Hij zal de komende dagen niet aan publieke bijeenkomsten deelnemen.

In verband met de informatie over een dreiging werd de omgeving van het huis van de minister in de gaten gehouden. Tijdens een surveillance werden de Nederlanders aangetroffen. Ze sloegen op de vlucht en lieten één auto achter. In die auto zouden AK-47 geweren, nog andere vuurwapens en twee flessen benzine, zijn aangetroffen. De Nederlanders zijn met een tweede auto vanuit België naar Nederland gereden.

De televisiezender VTM bericht dat er nog een vierde verdachte voortvluchtig is.

Media

In het belang van het onderzoek wilden de politie en het federaal parket de zaak stilhouden. Belgische media is daarom gevraagd tot zaterdag niets naar buiten te brengen. Het Belgische parket meldt dat de dreiging voortkomt uit het drugsmilieu. Minister Van Quickenborne heeft zich actief bemoeid met de opsporing van door België gezochte verdachten die in Dubai zijn ondergedoken. Vorig jaar reisde hij net als zijn Nederlandse collega naar de Verenigde Arabische Emiraten om de justitiële betrekkingen aan te halen en twee verdragen te tekenen.

De afgelopen maanden zijn er tientallen (meestal jonge) Nederlanders opgepakt in België op verdenking van betrokkenheid bij het plegen van aanslagen. In de regio Antwerpen zijn vele woningen beschoten. De politie denkt dat er een conflict in het drugsmilieu speelt. De Nederlanders die de afgelopen weken zijn opgepakt in verband met plannen voor aanslagen in de regio Antwerpen waren beduidend jonger, en soms zelfs minderjarig.

Ook afgelopen woensdagavond zijn er Nederlanders gearresteerd:

Nederlandse politie pakt verdachten van plegen aanslag in Antwerpen

Minderjarige Nederlander in Antwerpen met explosief aangehouden