OM eist tot 30 maanden cel voor ondergronds drugslab in mestkelder Twents manege

OM eist tot 30 maanden cel voor ondergronds drugslab in mestkelder Twents manege

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag en donderdag voor de rechtbank in Almelo tot 30 maanden celstraf geëist tegen drie verdachten voor hun betrokkenheid bij een ondergronds drugslab in Ambt Delden, bij Hengelo. Voor een vierde verdachte heeft het OM vrijspraak gevraagd. In het grote en professioneel ingerichte drugslab werd mdma en crystal meth geproduceerd.

Manege

Op 1 februari 2022 werd in de mestkelder van een manege aan de Loofrietweg in Ambt Delden een zeer goed verborgen drugslab aangetroffen. Het lab bleek al niet meer operationeel en bovendien gedeeltelijk ontruimd. Uit onderzoek bleek dat er tussen januari en april 2021 en tussen september en november 2021 twee ‘kookrondes’ plaats hadden gevonden. Het ondergrondse drugslab werd aangetroffen op een boerderij die eigendom is van Landgoed Twickel.

Hydraulische lift

In één van de paardenstallen op het perceel was een hydraulische lift gemaakt naar beneden de (speciaal voor dit doel schoongemaakte) mestkelder in. Er was onder meer ventilatie aangelegd; het drugslab was dermate goed verstopt dat het bij meerdere milieucontroles niet is opgemerkt.

Bejaarde Brabander

Het OM eist 28 maanden celstraf en 24.000 euro boete tegen de 78-jarige Jan van K. uit het Brabantse Herpen. Uit onderzoek bleek dat hij tegenover anderen heeft aangegeven dat hij al twee decennia geschikte drugslocaties zoekt voor criminelen. Hij bekeek, op verzoek van de medeverdachten, op enig moment de locatie in Ambt Delden om te bepalen of deze geschikt was. Hij maakte afspraken over de huur en regelde vervolgens dat anderen – onbekend gebleven criminelen – daar zijn gaan produceren.

De bejaarde Brabander was naar eigen zeggen gedurende maanden de intermediair en het eerste aanspreekpunt tussen de producenten en de andere verdachten. Bij hem thuis werd geld door de producenten afgeleverd, waarvan hij een deel hield en waarvan een deel naar de andere verdachten ging.

Dagelijks present

De 61-jarige Chris B. uit Den Ham met een uitvoerende rol hoorde 30 maanden cel tegen zich eisen. Hij was volgens justitie dagelijks aanwezig op de manage en verantwoordelijk voor het aansturen en regelen van voorbereidende werkzaamheden, om de locatie gereed te krijgen. Ook deed hij de administratie van de manege: het betalen van de rekeningen, waaronder de elektriciteit.

Het OM houdt in de eis rekening met het feit dat B. gedurende de eerste productieperiode op last van de rechter-commissaris in gijzeling zat in verband met faillissementsfraude met springpaarden. Ook moet hij van het OM 13.200 euro aan wederrechtelijk verkregen voordeel betalen.

Eigenaresse

De derde verdachte, Valeria L. (35), de Duitse eigenaresse van de locatie, maakte samen met twee medeverdachten volgens het OM plannen om een geschikte plaats in te richten voor een drugslab. Ze had veelvuldig contact met andere betrokkenen en liet zich ook betalen. Het OM eiste voor haar rol een gevangenisstraf van 32 maanden, waarvan 14 maanden voorwaardelijk. Ook moet zij van het OM bijna 40.000 euro aan wederrechtelijk verkregen voordeel betalen.

Geen van deze drie verdachten is daadwerkelijk bij het productieproces van de harddrugs betrokken geweest, maar waren volgens het OM wel nauw en bewust betrokken bij de omkadering van het gehele productieproces. Naar alle waarschijnlijkheid hebben twee criminele groeperingen op de locatie in twee periodes in het verborgen drugslab harddrugs geproduceerd.

Mishandeling

Een vierde verdachte moet wat het OM betreft wegens gebrek aan overtuigend bewijs worden vrijgesproken van betrokkenheid bij voorbereidingshandelingen voor de productie van harddrugs. Wel moet hij van het OM worden veroordeeld tot 30 dagen gevangenisstraf (waarvan 28 dagen voorwaardelijk) in verband met het meermalen mishandelen van de eerder genoemde eigenaresse, destijds zijn vriendin.