‘OM en politie doen te weinig tegen matchfixing’

Openbaar Ministerie en politie hebben te weinig aandacht voor opsporen van matchfixing. Integriteitsmedewerker Emiel Krijt zegt namens sportkoepel NOC*NSF tegen De Gelderlander dat er meer menskracht ingezet moet worden.

Kargbo

Volgens hem is er de laatste jaren één keer bewijs gevonden voor manipuleren van sportduels in Nederland. Dat was in de  zaak rond voormalig Willem II-voetballer Ibrahim Kargbo. Hij maakte volgens de KNVB een afspraak om te proberen een nederlaag van zijn toenmalige club tegen FC Utrecht te bewerkstelligen, op 9 augustus 2009 (Utrecht won met 1-0). Vervolging was in Nederland moeilijk omdat matchfixing zelf niet strafbaar is.

Krijt zegt in De Gelderlander dat hij probeert om matchfixing in Den Haag op de politieke agenda te krijgen. Volgens hem nemen agenten hun taken echt wel serieus. Zij krijgen alleen te weinig tijd om hun werk goed te kunnen doen, stelt Krijt.

Website

Een woordvoerder van justitie ontkent in De Gelderlander dat er te weinig wordt gedaan tegen matchfixing. Als NOC*NSF signalen heeft over matchfixing dan kan dat bij justitie worden gemeld, zo is de visie. Justitie legt op een website uit wat er aan matchfixing wordt gedaan. Het OM monitort onder meer geldstromen rond voetbalclubs.

Twee Nederlandse tennissers zijn verdachte in een Belgisch onderzoek naar matchfixing. In dat land is ook een voetbalmakelaar gearresteerd op verdenking van fraude en witwassen.

Over oud-voetballer Patrick Kluivert verschenen enige jaren geleden berichten over schulden bij een goksyndicaat.