Matchfixing wordt misschien strafbaar

Het Openbaar Ministerie zegt te gaan bekijken of matchfixing strafbaar zou moeten worden. Dat is naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant dat de matchfixer van Willem II-Ajax heeft bekend maar niet kan worden vervolgd.

Meldingen

Het Openbaar Ministerie wil ook laten kijken naar strafbaarstelling van het niet melden van contacten tussen sporters en potentiële matchfixers. Zo zullen er misschien meer meldingen uit de sector komen. Het OM zegt de afgelopen jaren slechts één actueel signaal te hebben ontvangen van de KNVB over een speler die benaderd zou zijn over het beïnvloeden van een wedstrijd.

Beschermde getuige

De Volkskrant schrijft dat de Nederlandse politie in Boedapest op 15 september 2016 van matchfixer Wilson Raj Perumal een bekentenis te horen kreeg over twee wedstrijden van Willem II in 2009. Perumal werkte voor een Aziatisch goksyndicaat.

De Singaporees van Indiase afkomst is beschermde getuige in strafzaken rond matchfixing in Hongarije en Finland.

Eén bewijs

Voetbalbond KNVB en Willem II hebben na een eerdere publicatie in de Volkskrant aangifte gedaan.

Ondanks jarenlang onderzoek en ondersteunend bewijs in de vorm van bijvoorbeeld e-mails en getuigenverklaringen oordeelde het Openbaar Ministerie in Nederland dat er geen bewijs is voor niet-ambtelijke corruptie, het wetsartikel dat wordt gehanteerd om matchfixingverdachten aan te pakken. De bekennende verklaring is onvoldoende: één bewijs is geen bewijs. Daarom onderzoekt het OM nu hoe matchfixing als strafbaar feit in het Wetboek van Strafrecht kan worden opgenomen.

Zie ook:

‘Kluivert in de klauwen van goksyndicaat’

Nederlandse matchfixer vast in Duitsland

Matchfixing-schandaal in Italië

Scheidsrechter Gözübüyük verdachte matchfixing