OM in hoger beroep in zaak Gökmen T.: ‘Veroordeling zonder straf onwenselijk’

OM in hoger beroep in zaak Gökmen T.: ‘Veroordeling zonder straf onwenselijk’

Justitie gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter afgelopen dinsdag in de zaak rond de tramschutter Gökmen T. Ze vindt dat de veroordeling zonder straf voor T. kan worden gezien als een vrijbrief voor misdragingen binnen de gevangenis.

Eis

De officier van justitie eiste tien jaar celstraf tegen de al eerder levenslang gestrafte T., voor onder meer poging tot moord en poging tot zware mishandeling van twee bewaarders van PI De Schie. De Utrechter werd door de rechter veroordeeld, maar kreeg geen straf.

Doel

De rechtbank vond dat T. hier wel schuldig aan was, maar dat het opleggen van een celstraf bovenop een levenslange straf ‘geen redelijk doel’ dient. Het zou niet meer dan een symbolische betekenis hebben.

Streep

Met die redenering is het OM het niet eens en ze legt de zaak daarom voor aan het Hof, liet ze woensdagmiddag al in een bericht weten.

Ze stelt dat het van groot belang ‘een duidelijke streep te trekken als een levenslang gestrafte binnen de muren van een gevangenis een zeer ernstig delict pleegt’. Want: ‘Een veroordeling zonder strafoplegging kan als vrijbrief gezien worden voor misdragingen binnen de muren van een PI en dat is volgens het OM een zeer onwenselijke situatie.’