OM: PGP-data naar zwacri-onderzoeken geleid (UPDATE)

De eigenaar van PGP-bedrijf Ennetcom is vrijdag door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld. Het Openbaar Ministerie heeft in een uitgebreid persbericht nadere toelichting gegeven. Ennetcom zelf zegt dat vorig jaar een ‘geheime dienst’ het bedrijf probeerde te hacken.

Wetenschap

Danny M. (36) is verdachte van witwassen en vuurwapen bezit. De witwasverdenking vloeit vermoedelijk voort uit de constatering dat er bij het bedrijf veel cash-transacties zijn geweest. Het OM geeft hierover geen toelichting maar stelt wel:

Politie en OM vermoeden dat verreweg het grootste deel van deze gebruikers de telefoons inzet om zware en georganiseerde criminaliteit af te schermen. Waar mogelijk worden de gekopieerde data ter beschikking gesteld binnen lopende onderzoeken in Nederland en daarbuiten. (…) In veel onderzoeken van politie en OM naar bijvoorbeeld liquidaties, verdovende middelenhandel en Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) zijn telefoons van deze aanbieder uit Nijmegen aangetroffen.

Het Openbaar Ministerie stelt ook dat M. ‘een bepaalde mate van wetenschap’ kon hebben dat hij aan zware criminelen leverde.

Zicht

De politie heeft tijdens de actie dinsdag meerdere servers in Nederland gekopieerd. Ook in Canada zijn die dag, in samenwerking met de Toronto Police, tientallen servers tijdelijk buiten gebruik gesteld. Ook van deze servers is alle informatie gekopieerd. Hiermee zegt het OM ‘zicht te krijgen’ op de onderlinge communicatie tussen leden van verdachte criminele groepen.

Medewerkers van het bedrijf zijn vooralsnog als getuigen gehoord. In dit stadium van het onderzoek zijn zij niet als verdachten aangemerkt. Het Openbaar Ministerie zegt tegelijk meerdere aanhoudingen niet uit te sluiten.

Uitschakelen

Ennetcom heeft op zijn website een bericht over de actie geplaatst. Volgens het bedrijf is in het verleden geprobeerd ‘ons uit te schakelen o.a. door de Nederlandse geheime dienst’. Dat zou niet zijn gelukt. Hiervoor zou een Italiaans bedrijf zijn ingeschakeld. Dit zou blijken uit gegevens die Wikileaks heeft gepubliceerd.

Ennetcom zegt er ‘vanwege veiligheid en privacy’ voor te kiezen om alle systemen offline te houden.

Niet verboden

Over de kwestie waarom de informatie op een geheel netwerk met versleutelde communicatie in beslag is genomen zegt het OM:

Uiteraard is het versleuteld communiceren niet verboden, maar politie en justitie streven met het veiligstellen van alle data meerdere doelen na. De doelstelling om de informatie te gebruiken in de witwaszaak tegen de aanbieder en diens directeur, alsmede om de informatie te gebruiken in de vele strafrechtelijke onderzoeken naar georganiseerde criminaliteit waarin verdachten gebruik maken of hebben gemaakt van de gekopieerde infrastructuur.

De politie heeft aan de 19.000 gebruikers een berichtje gestuurd over de actie. Het Openbaar Ministerie wilde daarmee de privacy van bijvoorbeeld verschoningsgerechtigden als artsen en advocaten ‘veilig stellen’. Tot dusver heeft zich volgens het OM niemand gemeld met een klacht over schenden van de vertrouwelijkheid.

Eerdere berichten:

‘Aanslag met brandbom op directeur PGP-bedrijf’ (UPDATE)

De grote PGP-slag van het Openbaar Ministerie

Politie haalt communicatienetwerk uit de lucht (UPDATE)

Tot 12 jaar voor voorbereiden liquidatie (UPDATE)