OM wil foto kroongetuige terug

Het Openbaar Ministerie wil de foto van kroongetuige Nabil B. terug die het zelf per ongeluk heeft verspreid onder advocaten. Dat bevestigt een woordvoerder tegenover het ANP. B. is kroongetuige in het grote Marengo-proces, tegen de veronderstelde criminele organisatie van de voortvluchtige Ridouan Taghi.

Vorige week verschenen de geblurde politiefoto’s van Nabil B. in de media.

Rechterhand

Advocaten van het Amsterdamse kantoor Ficq en partners hebben het OM al laten weten dat zij niet van plan zijn de foto weer aan het OM af te staan. Dat zou volgens hen in strijd zijn met de belangen van hun cliënten, zegt Nico Meijering, advocaat van verdachte Mohammed R. ‘Deze foto kan voor ons noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van eigen onderzoek. Als we die foto daarvoor gebruiken, zullen we dat uiteraard heel behoedzaam en zorgvuldig doen. Alles afwegend vinden wij ons belang zwaarder wegen dan de belangen van het OM.’ Mohammed R. is de broer van de eveneens voortvluchtige Saïd R., die door de politie wordt beschouwd als de rechterhand van Ridouan Taghi. Mohammed R. trok veel op met Nabil B., voordat deze overliep naar justitie.

Geraakt in zijn oor

Volgens kroongetuige B. verrichtte Mohammed R. hand en spandiensten voor Taghi. De voormalige kompaan van de kroongetuige werd in december 2017 gearresteerd, nadat hij het slachtoffer was geworden van een liquidatiepoging. Hij werd vanuit een rijdende auto beschoten in de Utrechtse wijk Overvecht en werd daarbij geraakt in onder andere zijn oor en schouder. Een 81-jarige vrouw die lag te slapen werd door een verdwaalde kogel in haar been geraakt.

Veiligheid

Over de veiligheid van de kroongetuige en zijn familie is al veel te doen geweest. Reduan, de broer van Nabil B., die niets met criminaliteit van doen heeft gehad, werd in zijn kantoor doodgeschoten, waarschijnlijk als vergelding voor het feit dat Nabil kroongetuige was geworden en verschillende verklaringen heeft afgelegd over Ridouan Taghi. Er ontstond een hoogopgelopen ruzie tussen de familie B. en het Openbaar Ministerie over de veiligheid van de nabestaanden van slachtoffer Reduan B. Een deel van familie vindt de beveiliging onvoldoende en stelt hogere eisen en wil meer compensatiegeld voor gederfde inkomsten (omdat bepaalde familieleden hun werk niet meer kunnen doen). Het leidde tot een kort geding dat door een lid van de familie B. werd verloren.

Opvallend

Overigens is het opvallend dat nog geen 3 maanden voordat bekend werd dat Nabil B. kroongetuige werd, hij wel tijdens een pro formazitting in de rechtszaal verscheen. (Verdachten hoeven daar niet te verschijnen.) B. onderhandelde toen al over de voorwaarden van zijn rol als kroongetuige. Er zaten toen verschillende mensen op de publieke tribune. Ook was een verslaggever van Crimesite aanwezig bij die inleidende zitting. Nabil B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de vergisliquidatie van Hakim Changachi.