Poging omkoping door Anouar B. of doorgestoken kaart?

Dinsdag staat in het hoger beroep in de zaak van de dubbele moord in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt opnieuw getuige Benaouf A. op het programma. Hij zal onder meer worden ondervraagd over een oud-medegedetineerde met wie hij correspondeerde.

Door Wim van de Pol

Getuige Goran K. (28) zat een paar jaar geleden op dezelfde afdeling in de gevangenis als Benaouf A.. Die laatste was daar omdat hij veroordeeld is voor aansturen van een moord in Antwerpen in 2012, en de Kroaat K. omdat hij volgens de rechtbank op de uitkijk stond toen Gintas Macionis in 2014 in Huijbergen door zijn hoofd werd geschoten (K. is nu in hoger beroep). De twee kookten een tijdje samen en spraken veel met elkaar.

Nadat ze overgeplaatst waren schreef K. een brief aan A., die antwoordde met een kaartje. Dit najaar stuurde K. opnieuw een brief naar A. waarin hij schreef dat ‘de man die veel spinazie eet’ hem ‘blikken tonijn’ had beloofd als hij met een valse verklaring zou komen dat Ben A. hem heeft toevertrouwd te hebben gelogen over zijn belastende bewering als getuige dat hij Anouar “Popeye” B. heeft zien zitten in de Audi waar de schutters in de Staatsliedenbuurt mee aan kwamen rijden.

“Popeye” B. (38) en Adil “Kinker” A. (30) hebben in 2015 levenslang gekregen voor de moord op Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) en de poging tot moord op Benaouf A..

200.000 euro

Goran K. zei in de gevangenis ‘vijf tot zes keer’ te zijn opgebeld door personen waarvan hij de naam niet kent of niet wil zeggen, die hem steeds meer geld boden voor een verklaring over Ben A., tot uiteindelijk  200.000 euro. In ruil daarvoor moest de Kroaat dan zeggen dat Benaouf A. hem had toevertrouwd dat hij B. niet had herkend.

K. zegt dit te hebben geweigerd, omdat hij een heel goede band met Benaouf A. zou hebben opgebouwd.

De politie kreeg de brief in handen doordat K. de brief naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught stuurde, de lokatie waar Ben A. momenteel is gedetineerd. Alle post daar wordt door personeel gelezen en gekopieerd.

Met opzet

De advocaten van de verdachten lieten tijdens het verhoor merken weinig te geloven van het verhaal van de Kroaat. Zij vinden het waarschijnlijker dat deze de brief met opzet stuurde om Anouar B. extra verdacht te maken door hem poging tot omkoping in de schoenen te schuiven. Hij kon immers weten dat de brief zeker zou worden opengemaakt. K. zei dat hij Benaouf wilde waarschuwen omdat misschien ‘ook anderen’ zouden zijn bevraagd met hetzelfde verzoek.

Ook vinden de advocaten het merkwaardig dat de vrienden of familie van Popeye hem hadden weten te vinden als iemand die met Ben A. samen had gezeten, terwijl hij maandag zei juist terughoudend te zijn geweest naar anderen over zijn contacten met Benaouf A..

Het is nog de vraag of het gerechtshof de beweringen van de Kroaat mee zal nemen in het eindoordeel.

Zie ook:

‘Hij heeft gezorgd dat mijn broertje begraven ligt’

Stekeligheden en gescheld op zitting Staatsliedenbuurt