Stekeligheden en gescheld op zitting Staatsliedenbuurt

Er waren woensdag veel stekeligheden in de rechtszaal, en het verhoor van getuige Benaouf A. ging met duwen en trekken, bijna letterlijk. Aan het eind van de dag had A. (34) weinig toegevoegd aan wat hij al eerder had gezegd over de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam.

Door Wim van de Pol

De zaak tegen de twee verdachten Adil “Kinker” A. (30) en Anouar “Popeye” B. (38) speelt nu in hoger beroep, in de beveiligde rechtbank op Schiphol. Ze zijn allebei tot levenslang veroordeeld,

Op 29 december 2012 wilden twee groepjes daders Benaouf A. liquideren. A. bleef ongedeerd door zich in het water naast een woonboot in veiligheid te brengen. Zijn vrienden Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) werden op straat doodgeschoten. Op de vlucht schoot één groepje daders op achtervolgende politiemensen.

Volgens de politie was die aanslag een wraakactie voor de moord op Najib Bouhbouh in Antwerpen, in 2012 enige maanden daarvoor. Een ander gerechtshof heeft Benaouf A. voor het coördineren van die liquidatie in 2016 veroordeeld tot 12 jaar.

Verschoningsrecht

A. heeft in verschillende verhoren Popeye B. beschuldigd van de moorden in de Staatsliedenbuurt en ook gezegd dat hij B. zag als de bijrijder in een aanstormende Audi RS4.

Een batterij aan vragen van B.’s advocaat Inez Weski brachten A. woensdag niet van zijn stuk. Veruit de meeste vragen hoefde hij overigens niet te beantwoorden. Het hof zei ‘ruimhartig’ met het verschoningsrecht om te willen gaan. A. figureert in een aantal dossiers – ook als verdachte -, bijvoorbeeld in de zaak van de moord op Chahid Yakhlaf in Kerkdriel in 2015. Namen die in die dossiers voorkomen hoefde A. niets over te verklaren.

Straat

Weski vroeg herhaaldelijk naar de bron van kennis uit de verklaringen van A.. Die ging meestal niet verder dan dat hij dit had geconcludeerd uit ‘eigen onderzoek’. Gehoord ‘op straat’. Overigens zijn er nu anonieme bedreigde getuigen die stellen dat de verklaring van A. onwaar is.

Namen noemde A. helemaal niet. Hij wilde niet zeggen met wie hij in de Staatsliedenbuurt een afspraak had, niet met hij daarvoor bij Artis had staan praten en niet wie hij allemaal na de aanslag in Amsterdam-Zuid had gezien.

Animositeit

Benaouf A. had kort geslapen en hij vertelde dat hij een jaar lang geïsoleerd in de Extra Beveiligde Inrichting had doorgebracht (nadat een vermeend ontsnappingsplan met helikopter was verijdeld). Hij zei daardoor moeite te hebben met formuleren en praten met mensen.

Anouar B. en Benaouf A. waren uit voorzorg ver uitéén geplaatst in de zaal, omdat er op een eerdere zitting al vijandelijkheden en emoties hadden opgespeeld. De twee konden elkaar niet aankijken.

Maar de animositeit tussen Ben A. en Popeye B. werd toch openlijk. Bij het verlaten van de zaal voor een schorsing keek Popeye uitdagend naar A.. ‘Ik kom jou nog wel tegen’, voegde Benaouf B. toe. Volgens de advocaat-generaal zei B. ook nog iets ernstigs tegen A. Van beide opmerkingen zei hij proces-verbaal te hebben opgemaakt.

Lingerie

Belangrijk in het verhaal van A. is de herkenning van B. en dus ook of hij hem misschien al voor de aanslag kende. Twee keer had hij Popeye eerder gezien, zei A., eenmaal op de kruising tussen de Albert Cuypstraat en de Van Woustraat, en eenmaal in ‘een shisha-tent’. Toen advocaat Weski vroeg hoe B. toen gekleed ging, zei Benaouf op serieuze toon: ‘in lingerie’. Weski informeerde daarna naar de kleur. ‘Roze’, zei Benaouf A..

Vanaf dat moment kon een beledigde Anouar B. het niet laten zich telkens om te draaien. Op zeker moment stonden de twee als kemphanen rechtop tegenover elkaar en grepen de parketwachten in. Bliksemsnel werden bedreigingen en beledigingen uitgewisseld. Nadat alle partijen de zaal enige tijd hadden verlaten besloot het hof dat Anouar B. niet meer bij de zitting aanwezig mocht zijn.

Chanteren

Benaouf A. zei dat men hem (kennelijk recent) heeft geprobeerd te ‘chanteren om mijn verklaring in te trekken’, door te dreigen belastende informatie over hem te verspreiden. A.:

Ik ga niet achteruit. Ik doe het voor de familie van die jongens. Ik kan niet alle puntjes op de i zetten. Maar nog nooit in die zes jaar is er iemand naar mij toegekomen van: je hebt het verkeerd. (…) U moet één ding niet vergeten: het is de enige dag in mijn leven die ik probeer te vergeten. En dan zie ik Anouar nu lachen. Het liefst trek ik z’n kop van z’n lichaam af. Het is wat het is. Die jongen is verantwoordelijk voor het doodschieten van mijn twee vrienden.

Afwachten

De getuige Benaouf A. is in 2016 veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op Najib Bouhbouh (in 2012) tot 12 jaar cel. Hij moet nu afwachten of justitie hem nog verder voor de rechter gaat brengen.

Er liggen verdenkingen in zijn richting voor betrokkenheid bij voorbereidingshandelingen en aansturen van moorden op leden van de rivaliserende groep, de groep die verantwoordelijk zou kunnen zijn voor het organiseren van de aanslag in de Staatsliedenbuurt. In concreto gaat het bijvoorbeeld over de moord op Chahid Yakhlaf.

De zaak tegen Adil A. en Anouar B. gaat op 31 oktober verder met een regiezitting. Daarna start de inhoudelijke behandeling op 10 december. In januari 2019 volgen naar verwachting de uitspraken.

Zie ook:

“Nieuwe” verklaring van Benaouf A. uit 2014