Onderzoek naar explosief materiaal in Amsterdam (UPDATE2)

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft zondagmorgen in Amsterdam onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van explosieven bij een aantal woningen. De politie meldt dat er inderdaad een explosief is gevonden en onschadelijk gemaakt. Er ging een vechtpartij vooraf aan de vondst.

Verslag en foto’s Joost van der Wegen

Explosief

De EOD deed het onderzoek volgens de Amsterdamse politie in verband met het ‘aantreffen van mogelijk explosief materiaal’ op het adres Lohuis in Amsterdam-Noord. Dat laat ze zondagochtend weten. De omgeving werd afgezet en enkele woningen waren uit voorzorg ontruimd.

De politie laat vroeg in de middag weten dat de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) het explosief materiaal ‘veilig heeft gesteld’. Woningen die uit voorzorg werden ontruimd, zijn weer vrij gegeven. Er vindt ter plekke nog politie-onderzoek plaats.

Vechtpartij

Buurtbewoners vertellen aan Crimesite dat er om 03.30 ’s nachts een ontploffing plaatsvond in de straat. Ze geven aan dat hierbij ook brand te zien is geweest. Verder ontstond er volgens hen rond de plek waar de EOD vanmorgen aan het werk ging, rond 07.30 een vechtpartij tussen een aantal personen.

Pas later kwamen politie en EOD ter plaatse. De politie onderzoekt of er verband is tussen de verschillende incidenten.

Koker

Rond 11.45 zegt een buurtbewoner ervan getuige te zijn geweest dat de EOD een ‘koker’ heeft onderzocht, die naast een ‘blauwkleurige auto’ lag, maar was ‘weggetrapt in de richting van een boom’.

Om 12.00 in de middag begon de EOD weer met het inpakken van haar materialen, nadat eerst een robot bij het object onderzoek had gedaan, waarna een medewerker in een speciaal pak zijn werk deed.

De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) laadt haar robot weer in een bestelbus na het onderzoek in Amsterdam-Noord.

Aan 40 buurtbewoners die hun woning moesten verlaten, is in de ochtend opvang aangeboden in een moskee in de buurt.

Een aantal kinderen en hun moeder brachten de zondagochtend in pyjama op straat door, na de vondst vlakbij hun huis.

Verdachte

De politie meldt niet om wat voor explosieven het zou gaan. Deze week startte de politie in Amsterdam wel een onderzoek naar een serie explosies in de stad in de laatste weken bij horecazaken, naar aanleiding waarvan ze vrijdag een verdachte aanhield, die betrokken zou zijn geweest bij meerdere explosies.

Het onderzoek in Noord vindt plaats op enkele honderden meters van een juwelier in winkelcentrum Boven ‘t Y, waar eerder deze week nog een explosie plaatsvond, die veel schade veroorzaakte.

Zondagavond bevestigt de politie het plaatsvinden van een vechtpartij, waarbij vermoedelijk meerdere mensen betrokken waren. ‘Uit getuigenverklaringen ontstaat het beeld dat tenminste een persoon gewond is geraakt. Meerdere verdachten zouden met dit slachtoffer in de richting van Mastbos zijn gelopen. Het slachtoffer en de verdachten zijn vooralsnog niet aangetroffen.’

Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor het plaatsen van het explosief, stelt de politie in het bericht. Ook wordt het eventuele verband met de vechtpartij onderzocht en zoekt de recherche naar het mogelijke slachtoffer van de vechtpartij.