Woensdag uitspraak ex-Hells Angels Haarlem

Komende woensdag doet de rechtbank Haarlem uitspraak in de strafzaak tegen de voormalige Hells Angels in Haarlem. Er loopt ook nog een civiele procedure die het Openbaar Ministerie op 29 mei bij de rechtbank Midden-Nederland heeft ingediend om de Hells Angels in Nederland te verbieden en de vereniging te ontbinden.

Verweerschrift

Op 13 juli is de oproep gepubliceerd in de Staatscourant. Het verzoek komt vlak voor de uitspraak in het proces tegen de voormalige Haarlemse Hells Angels op 18 juli, tegen wie 10 tot 14 jaar celstraf is geëist.

Het OM spande een civielrechtelijke verzoekschriftprocedure aan. Er zijn twee verzoekschriften ingediend bij de rechtbank. De rechtbank moet gaan beoordelen of de Hells Angels in strijd zijn met de openbare orde. De motorclub zal in de gelegenheid worden gesteld om op uiterlijk 24 augustus 2018 een verweerschrift in te dienen.

De rechtbank bepaalt na binnenkomst van dit stuk hoe de procedure verder zal verlopen. Normaal gesproken vindt er enige tijd na het indienen van het verweerschrift een openbare zitting plaats. De rechtszaak eindigt met een uitspraak van de rechtbank.

Haarlemse chapter

Opvallend is dat de verzoekschriften komen vlak voordat de rechtbank Haarlem met een uitspraak komt in het megaproces tegen de Haarlemse Hells Angels. Tegen drie kopstukken van de Haarlemse chapter werden een maand geleden celstraffen geëist tot veertien jaar.

Voormalig president Lysander de R. (36) hoorde 14 jaar tegen zich eisen vanwege zijn ‘initiërende, dominante en leidende rol’. Zijn vermeende secondanten, sergeant at arms Ricardo van der H. (43) en boekhouder Frank L. (38) gaan als het aan het OM ligt allebei 10 jaar de cel in.

Criminele organisatie

Volgens justitie vormden zij samen met zes andere clubleden en Sylvana P., de vriendin van De R. een criminele organisatie, die het plegen van geweld als oogmerk had en in Haarlem met harde hand regeerde. De chapterleden worden – gezamenlijk, in wisselende samenstelling of zelfstandig – verdacht van afpersing, bedreiging, mishandeling, brandstichting, wapenbezit, wietteelt en bezit en handel in harddrugs.

Op de achtergrond speelt de wens om alle Nederlandse Hells Angels-chapters te verbieden. Iets dat in 2009 nog mislukte met de Amsterdamse afdeling. De Haarlemse strafzaak speelt bij een eventueel landelijk verbod een belangrijke rol. Eerder werden in Nederland al de Bandidos en Satudarah verboden.

Zie ook:

‘Geen bewijs tegen Haarlemse Hells Angels’