Opgepakte verdachte op A2 is 36-jarige Mourad O. uit Utrecht (UPDATE1)

De verdachte die donderdagmiddag is gearresteerd tijdens een politieactie op de A2 wegens een verdachte situatie rondom misdaadjournalist John van den Heuvel is de 36-jarige Mourad O. uit Utrecht. Dat schrijft Het Parool. Volgens het Openbaar Ministerie wordt hij verdacht van het voorbereiden van een ernstig misdrijf. Over de aard van die verdenking en dat misdrijf is verder niets gezegd.

Veroordeling

Mourad O. heeft een strafblad, maar niet voor zware zaken. Hij werd in het voorjaar van 2021 opgeroepen als getuige in het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi en medeverdachten. Het Parool meldt dat Mourad O. eerder veroordeeld is vanwege een mogelijke ripdeal van een wietkwekerij. In het verleden zat hij in een auto die aan een serieus misdrijf werd gelinkt.

Marengo-proces

In het voorjaar van 2021 is O. verhoord als getuige in het Marengo-proces. Hij was opgeroepen omdat verdachte Mohamed el A. (van onder meer de liquidatie van Ranko Scekic in 2016) een uitgebreide verklaring had afgelegd waarvan hij hoopte dat Mourad O. die (deels) zou bevestigen. Die beriep zich echter op zijn ‘verschoningsrecht’ en zweeg.

Mourad O. kent meerdere spelers in de periferie rond Ridouan Taghi, maar het is nog onduidelijk of hij een prominente rol vervulde in het criminele milieu.

Langer vast

O. is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam. Die heeft bepaald dat hij nog zeker drie dagen blijft vastzitten. De verdachte werd opgepakt toen hij in een Audi RS3 te dicht en te lang achter de gepantserde politieauto zou hebben gereden waarin Van den Heuvel zat. De A2 tussen Maarssen en Breukelen werd daarop door de politie in beide richtingen afgesloten.

‘Veiligheidsprotocol’

Misdaadjournalist John van den Heuvel van De Telegraaf bevestigde tegenover het Algemeen Dagblad dat er een ‘incident’ was op de A2, waarbij zijn beveiligers een ‘veiligheidsprotocol’ volgden. Volgens Van den Heuvel leek het er op dat hij werd klemgereden. Ook zouden er motoren op de weg zijn gezien, die later hard wegreden. Over de motoren is nog niet meer duidelijk geworden.

EOD

Een arrestatieteam van de Dienst Speciale Interventies (DSI) haalde de Audi RS3 van de snelweg, waarna de 36-jarige Mourad O. werd aangehouden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de Audi onderzocht, maar geen explosieven aangetroffen.

Hoofdkantoor

Van den Heuvel werd vervolgens uit veiligheidsoverwegingen naar het gebouw van Landelijke Eenheid van de politie in Driebergen gebracht. Deze dichtstbijzijnde politielocatie werd tijdelijk extra beveiligd met zwaarbewapende eenheden.

Misdaadverslaggever John van den Heuvel wordt al geruime tijd zwaar beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) vanwege een dreiging op zijn leven.