Opnieuw verdachte moord Mieremet aangehouden (UPDATE3)

De politie zegt op dinsdagmiddag een 38-jarige man uit Amsterdam te hebben aangehouden voor de moord op John Mieremet in Thailand op 2 november 2005. De politie zegt dat de man ‘na uitvoerig rechercheonderzoek’ naar voren is gekomen.

Hij is verdachte van de moord op Mieremet en van deelname aan een criminele organisatie. Vorige week werden Dino Soerel en Donald G. aangehouden voor de moord op Willem Endstra in 2004 en ook voor deelname aan een criminele organisatie. Dino Soerel werd ook aangehouden voor de moord op Mieremet.

Surinaamse komaf

Wat de rol van de nieuw aangehouden verdachte was is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat de politie zowel voor de moord op Endstra als op die op Mieremet nog meer verdachten in beeld heeft.

Volgens meerdere bronnen is de verdachte Jurmaine B.. Deze B. is een bekende van een groepje Amsterdammers van Turkse en Surinaamse komaf dat volgens justitie liquidaties pleegde. Mensen uit dat groepje zijn nu in beeld is als verdachten van zowel de moord op Endstra en die op Mieremet.

Vechtpartij

B. was in april 2006 betrokken bij een vechtpartij op het Rembrandtplein in Amsterdam, en werd aangehouden, samen met onder meer Özgür C. en Murat K.. (tegen die laatste is onlangs een lange celstraf geëist voor een liquidatie in Tilburg). Özgür C. staat na een vrijspraak door de rechtbank nu terecht in hoger beroep voor betrokkenheid bij de moord op Endstra. Een van de andere Rembrandtplein-verdachten was een man van Surinaamse afkomst die enige tijd verdachte was in de zaak-Endstra omdat de politie dacht dat hij een voertuig had geleverd. Hij is niet verder vervolgd.

Doorbraakje

De vechtpartij leverde een doorbraakje op in het onderzoek naar de Endstra-verdachten. Want toen het groepje vastzat kwam Ziya G. (alias “Pasja”) bij de politie om een autosleutel vragen die één van de verdachten in bezit had. Er was toen al anonieme politie-informatie over de betrokkenheid van G. bij de moord op Endstra in 2004. Door de arrestatie en de link met G. stelde de recherche vast dat de vingerafdruk van Özgür C. overeenkwam met een vingerafdruk die in een auto was gevonden die was gebruikt door de moordenaars van Endstra.

Ontmoetingen

De politie had ook al vastgesteld dat G. contacten onderhield met Patrick R. (46). De politie schrijft in het dossier over de moord op Endstra dat deze R. ontmoetingen heeft met Donald G. en Dino Soerel, en ook een bekende is van Stanley Hillis.

Ook Patrick R. was met Jurmaine B. gearresteerd na de vechtpartij op het Rembrandtplein. De politie gaat ervan uit dat B. optrad als chauffeur en bodyguard van R.. Er zijn opvallende onderlinge relaties binnen dat groepje.

In het Mieremet-dossier schrijft de recherche:

Inmiddels mag bekend worden verondersteld dat verdachte Özgür C. stelselmatige contacten onderhield met onder andere verdachten Ziya G. en Patrick R. echter de regelmaat waarin verdachte C. verdachten G. en R. op donderdag 03 november 2005, een dag na de liquidatie op Mieremet, contact hebben is opvallend te noemen. Verdachte C. heeft dan in een tijdsbestek van (netto) 2 uur 13 aaneensluitende sms-bewegingen met G. en 7 sms-bewegingen met R. deze hoeveelheid aan sms-berichten wijkt sterk af van het telefoongebruik dat verdachte C. doorgaans heeft. in de periode
01 oktober 2005 t/m 30 november 2005 heeft C. namelijk in totaal 17 sms- c.q. belbewegingen met G. en 14 met R..

Ook vond de politie het verdacht dat een andere verdachte van de moord op Endstra, Ali N., precies een dag voor de moord op Mieremet Thailand inreisde en een dag later weer terugvloog naar Nederland. In een verhoor zei N. dat reisje te hebben gemaakt om de liefde te bedrijven met een vrouw die hij op internet had leren kennen.

De recherche liet dinsdag weten dat het onderzoek nog voort gaat. Mogelijk denkt de recherche anders dan in 2006 nu wel voldoende bewijs te hebben om nog meer verdachten uit de groep rond Ziya G. aan te houden. G. zelf verblijft overigens waarschijnlijk in Turkije, ook hij staat in hoger beroep terecht in de Endstra-zaak, samen met Ali N. en Özgür C..