Pgp-data Costa Rica waren van PGP Safe

De pgp-berichten die zouden zijn gevonden op servers in Costa Rica waren verstuurd via het netwerk van PGP Safe. Dat heeft de advocaat van één van de verdachten in het strafrechtelijk onderzoek naar PGP Safe aan Crimesite bevestigd.

Door @Wim van de Pol

De politie deed op 9 mei van dit jaar invallen in panden van dat bedrijf en zocht in woningen van de directie. Aanleiding voor dat onderzoek naar PGP Safe was het veelvuldig voorkomen van BlackBerry-toestellen met PGP Safe in onderzoeken naar (onder meer) liquidaties in het criminele milieu. Nog niet bekend was dat er in het kader van dat onderzoek middels rechtshulp deze zomer door de Nederlandse politie informatie is gekopieerd van PGP Safe-servers in Costa Rica.

400.000 berichten

Afgelopen maandag maakte een officier van justitie op de zitting van de verdachten van de moord op Hakim Changachi bekend dat er van die servers zo’n 400.000 berichten waren meegenomen door de Nederlandse autoriteiten. Het merendeel daarvan zou volgens deze officier inmiddels zijn ontcijferd. Advocaat Adam Doesburg, van de één van de verdachten in de PGP Safe-zaak, zegt:

Ik weet niets van ontcijferde berichten, dat is nieuw voor mij. Ik weet alleen dat er ‘informatie’ is verkregen in Costa Rica. Wat precies weet ik niet. Kennelijk gonst het binnen het Openbaar Ministerie van de geruchten, maar de feiten hierover hebben de betrokken advocatuur nog niet bereikt.

Een anonieme bron van Crimesite zegt dat nu ‘90%’ van de in Costa Rica gevonden berichten zijn gekraakt en leesbaar zijn.

Welke misdrijven?

Het onderzoek naar de PGP Safe-zaak is het tweede grote onderzoek naar exploitanten van pgp-gecodeerde BlackBerry’s. In het nog lopende onderzoek naar Ennetcom werden – althans volgens het Openbaar Ministerie – in Canada 3,6 miljoen berichten in beslag genomen. De precieze gang van zaken, en of deze berichten ook daadwerkelijk in Canada op de servers aanwezig waren, is niet door het Openbaar Ministerie in een proces-verbaal beschreven (alle berichten over Ennetcom-data).

Om middels rechtshulp in het buitenland data van servers te laten halen moet in een rechtshulpverzoek worden beschreven over welke ernstige misdrijven informatie wordt gezocht. In het geval van Ennetcom ging dat om vier zaken, waaronder de liquidatie van “Appie” Belhadj. Welke misdrijven er in het rechtshulpverzoek over de PGP Safe-data staan genoemd is nog niet bekend. Volgens een bron zijn dat er meer dan alleen het liquidatieonderzoek over de dood van Hakim Changachi.

Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zegt ‘geen behoefte’ te hebben om op de publiciteit van deze week over de pgp-berichten en het PGP Safe-onderzoek te reageren.