Politie geeft bijnaam schutter Amsterdam-Zuid

De politie in Amsterdam heeft de (bij)namen gegeven van verdachten die vorig voorjaar een vrouw (26) beschoten vlak voor haar woning aan de Oude-IJselstraat in Amsterdam-Zuid, en een handgranaat lieten ontploffen.

Handgranaat

De beschieting gebeurde rond 08.30. De vrouw raakte gewond maar overleefde. Ze is een moeder van drie kinderen die ze net naar school had gebracht. Daarvoor werden op 9 april twee ruiten van de auto van de vrouw vernield. Op 9 mei landde er een handgranaat in het portiek bij haar huis. De politie vermoedt dat er een conflict in de criminele sfeer speelt. Volgens buurtbewoners wonen er op het adres van de vrouw en vlak daarnaast leden van een familie die soms overlast hebben gegeven.

“Centjes”

De schutter is volgens de politie vermoedelijk van Marokkaanse afkomst en tussen de 20 en 25 jaar met een ‘warrig’ kapsel. Volgens informatie van de politie zou hij een Soussi-Marokkaan zijn, dat is iemand uit het zuiden van Marokko met een wat donkerdere huidskleur. De politie zegt inmiddels uit meerdere bronnen binnen het onderzoek namen of bijnamen te hebben doorgekregen van twee mannen die betrokken zouden zijn. Als eerste zoekt men iemand met de bijnaam “Centjes”. Deze zou op 9 mei de handgranaat hebben gegooid, maar het is niet zeker of deze persoon ook verantwoordelijk was voor het neerschieten van de vrouw een maand later.

Opdrachtgever

Een man genaamd Moussa is degene die opdracht zou hebben gegeven om de aanslagen te plegen. De politie baseert dat op ‘concrete informatie’. Moussa zou de voornaam van deze man zijn.

Volgens de politie zijn er geen nieuwe dreigementen of aanslagen gevolgd na de schietpartij. Dat kan betekenen dat het conflict dat de vrouw heeft misschien wel is opgelost, aldus de politie.

De vrouw mag op last van de burgemeester niet meer op de Oude-IJselstraat wonen. Haar kinderen mogen voor hun veiligheid ook niet meer bij haar wonen.

Zie ook:

Vrouw aangehouden om schietpartij Amsterdam

Vrouw neergeschoten in Amsterdam-Zuid (VIDEO)