Politie vermoedt verband tussen dood Maynard en liquidatie Curaçao

De politie vermoedt dat de dood van oud-profvoetballer Kelvin Maynard in 2019 verband kan houden met een liquidatie op Curaçao.

Beschoten

Kelvin Maynard werd op 18 september 2019 doodgeschoten in Amsterdam. Toen hij rond 20.30 uur in zijn auto wachtte voor een verkeerslicht op de Langbroekdreef stopte naast hem een motorscooter met twee mannen erop. De 32-jarige Maynard werd vanaf die scooter beschoten.

Na de schoten kwam zijn Volkswagen Golf tot stilstand tegen de gevel van een brandweerkazerne, vermoedelijk doordat Maynard de macht over het stuur verloor. Hij overleed niet lang erna.

Aanhouding

Er zijn bewakingsbeelden waarop de vermoedelijke daders te zien zijn. In de periode na de aanslag op Maynard werden drie personen aangehouden. Die werden uiteindelijk vrijgelaten en zijn geen verdachten meer. Het onderzoek werd daarna afgesloten.

Het onderzoek is in 2022 heropend, nadat nieuwe informatie binnenkwam over een mogelijke link met een andere moord.

Onder vuur

Er zijn aanwijzingen dat een liquidatie op Curaçao en die van Kelvin Maynard met elkaar in verband staan. Dit meldt Opsporing Verzocht donderdag.

Op 2 september 2019 overleed op Curaçao de 23-jarige Genciël Feller, bijnaam Genna, nadat hij in zijn auto onder vuur was genomen. Hiervoor zijn inmiddels drie mannen veroordeeld. Deze vermoedelijke uitvoerders kregen van het Hof van Justitie op Curaçao gevangenisstraffen van 16, 20 en 20 jaar.

Door middel van een nieuwe oproep hoopt de politie in contact te komen met mensen die iets willen verklaren over de mogelijke opdrachtgever(s) van deze liquidaties, de samenhang en waarom beide jonge mannen dood moesten.

Met een nieuwe oproep hoopt het rechercheteam dat er zicht komt op wie de opdracht gaf voor de liquidaties en waarom beide slachtoffers dood moesten. Voor de tip die leidt tot de oplossing heeft het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie een beloning van 20.000 euro uitgeloofd.

Vuile werk

Woordvoerder Thomas Aling van de Landelijke Eenheid licht toe op de site van Opsporing Verzocht: ‘In liquidatiezaken blijven zulke opdrachtgevers vaak zelf op de achtergrond en laten anderen het vuile werk opknappen. Dat zag je bijvoorbeeld bij de moord op Genciël Feller. De uitvoerders hebben op Curaçao hele forse straffen gekregen. Ook hun toekomst is weg. Er worden dus mensenlevens kapotgemaakt door personen die op afstand aan de touwtjes trekken. Die beslissen dat iemand dood moet en laten er iemand anders voor opdraaien. Zowel bij Genciël Feller als bij Kelvin Maynard zijn de opdrachtgevers er nog altijd mee weg gekomen.’