‘Politie wisselde valuta om bij verdacht wisselkantoor Suri-Change’

De politie blijkt jarenlang bij het nu verdachte geldwisselkantoor Suri-Change in beslag genomen buitenlandse valuta te hebben omgewisseld naar euro’s. Dit hebben de advocaat van het bedrijf en de politie aan Nieuwsuur bevestigd.

Opgeschort

Nadat de politie in maart een inval deed bij Suri-Change en vijf personen arresteerde is de overeenkomst met het geldwisselkantoor opgeschort.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de vijf van het op grote schaal ondergronds bankieren en het witwassen van drugsgeld. Onder hen zijn zonen van de eigenaar Chan M..

Na de inval gingen bij verschillende filialen van Suri-Change in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam explosieven af en de geldwisselkantoren zijn daarna gesloten.

Overeenkomst

De overeenkomst tussen Suri-Change en de politie hield in dat de politie buitenlandse valuta in cash met een waardetransport aanleverde bij Suri-Change. Het geld werd door het bedrijf gewisseld naar euro’s en vervolgens op de rekening van de politie gestort, aldus Nieuwsuur.

In zeven jaar werden honderdduizenden euro’s via Suri-Change door de politie gewisseld.

De politie zegt in een reactie dat Suri-Change een vergunning had van De Nederlandsche Bank.

In 2017 was er ook al een inval bij Suri-Change. Ook toen werd de samenwerking opgeschort, maar later weer hervat. Er was onvoldoende bewijs voor strafbare feiten en de vergunning is ook toen niet ingetrokken.

Suri-Change wordt er nu van verdacht opzettelijk verdachte transacties niet te hebben gemeld aan de Financial Intelligence Unit (FIU), terwijl dat wettelijk wel verplicht is.

Zie ook:

Suri-Change looft beloning uit voor oplossing explosiecampagne

Waarom ligt de money transfer-bank Suri-Change onder vuur? (UPDATE)