Waarom ligt de money transfer-bank Suri-Change onder vuur? (UPDATE)

Bij een vestiging van de Surinaamse bank Suri-Change in Amsterdam heeft in de nacht van woensdag op donderdag weer een explosie plaatsgevonden. Het pand is zwaar beschadigd geraakt. Eerder al nam ABN AMRO afstand van de bank. Justitie opende in maart een onderzoek wegens witwassen tegen enkele betrokkenen. Suri-Change zou zich bezig houden met ondergronds bankieren. De vestigingen van Suri-Change zijn inmiddels gesloten.

door Joost van der Wegen

Doelwit

De ontploffing vond vannacht rond 03.30 plaats. Het pand van het geldwisselkantoor aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost was al twee keer eerder doelwit van een explosie. De politie meldt dat er schade is ontstaan, maar dat er geen gewonden zijn gevallen.

Op 24 mei gingen er explosieven af bij drie vestigingen van Suri-Change aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West, de Eerste van Swindenstraat in Amsterdam-Oost en een vestiging aan de Bijlmerdreef. Op 26 mei was het bij dit pand weer raak. Op 28 mei was het hoofdkantoor in Rotterdam doelwit en op 29 mei was er een explosie bij een pand van het bedrijf in Den Haag.

Herhaling

Het geldwisselkantoor werd na de eerste explosie gesloten door burgemeester Halsema. Inmiddels zijn alle vestigingen van Suri-Change gesloten vanwege de kans op herhaling. Niet alleen in Amsterdam, maar ook bij panden van dezelfde ondernemer in Den Haag en Rotterdam vonden er incidenten plaats.

Weggesluisd

Bij Suri-Change viel justitie in maart binnen, bij het hoofdkantoor, in verband met een onderzoek naar miljoenen euro’s aan cocaïnewinsten die dankzij de geldtransactiekantoren van Suri-Change zouden zijn weggesluisd uit Nederland. De familie achter het bedrijf fungeerde volgens het Openbaar Ministerie (OM) jarenlang als ondergrondse bankier.

De politie viel in maart bij zes woningen en twee bedrijfspanden van Suri-Change binnen. Vijf mannen werden aangehouden, vier van hen bleven in hechtenis. Onder verdachten zijn eigenaar Chandrikapersad “Chan” M., en zijn twee zoons.

Chan M. is inmiddels weer op vrije voeten, de rest blijft twee weken langer in voorarrest, meldde het AD eerder. De oudste van de twee zonen wordt gezien als de hoofdverdachte. Hij zou de spil zijn in een crimineel financieel netwerk in Nederland, Slowakije en Suriname. Om al die transacties met drugsgeld te verhullen, zou hij ook hebben geknoeid met de administratie en verdachte transacties niet hebben gemeld, aldus de krantenwebsite.

Snelst groeiend

Op de website van Suri-Change staat te lezen dat de eerste vestiging van het bedrijf 25 jaar geleden werd geopend in Rotterdam. Het bedrijf werd opgericht door Chan M.. Suri-Change is gespecialiseerd in money transfers en wisseltransacties. Het zou de snelst groeiende bank in Suriname zijn. Chan M. is veroordeeld in het cocaïne-onderzoek “CoPa” dat in de jaren negentig speelde, waarin de Surinaamse ex-president Desi Bouterse de hoofdverdachte was en ook veroordeeld werd.

Volgens bronnen in Suriname heeft de familie M. connecties in de diamantsector in Antwerpen. Een van de zoons is tevens eigenaar van een bekend partycentrum in Rotterdam dat grote bruiloften organiseert.

ABN AMRO

Suri-Change komt in vele strafzaken voor, met name als het bedrijf dat verdachten gebruikten om geld wit te wassen of weg te sluizen.

In 2020 heeft ABN AMRO de relatie die ze met Suri-Change had beëindigd, omdat ze meende dat er sprake was van ‘onaanvaardbare risico’s, reputatieschade en witwassen’. De rechter keurde die beslissing later goed, omdat de bank wettelijk verplicht is onderzoek te doen naar mogelijk witwassen bij haar klanten, en omdat soms niet duidelijk was wat die klanten voor activiteiten hadden.

De ABN AMRO-rekening van Suri-Change werd gebruikt om contant geld van klanten op een rekening te krijgen, zodat klanten die vervolgens in Suriname konden opnemen. Die werkwijze wordt door justitie ondergronds bankieren genoemd en is in strijd met de wettelijke regels voor banken.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket laat tegenover Crimesite weten dat er nog geen nieuwe ontwikkelingen zijn in het witwasonderzoek tegen de verdachten in deze zaak. Ze wijst erop dat het onderzoek naar de ontploffingen bij de vestigingen van Suri-Change bij het Openbaar Ministerie in de betrokken steden ligt.