Pr-machine van Justitie onderuit gehaald

De wetsvoorstellen waar het ministerie van Justitie de laatste jaren juichend over naar buiten trad belanden te traag (of niet) in de Tweede Kamer. De Telegraaf, die veruit de meeste luchtballonnetjes van voormalig bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven opliet, opent de krant woensdag met stevige kritiek op de ‘stoere taal’.

Pr-machine

Het departement van Veiligheid en Justitie dat met kabinet Rutte-I aantrad zou Nederland veiliger maken. En de pr-machine draaide volop. Het rechtse kabinet sloeg bij monde van Teeven en Opstelten mannentaal uit. Op de achtergrond gecoacht door de recent teruggetreden spindoctor Annemarie Stordiau die van 1995 over de woordvoering op Justitie heerste. Zij was een specialist in bewindslieden-pr met een puik netwerk. De Volkskrant publiceerde onlangs nog een soort hagiografie over haar.

Toezicht

Talloze wetten en plannen van de crimefighters werden aangekondigd in de media en met name in De Telegraaf. Nu gooit diezelfde krant het roer om en citeert ergernis van Kamerleden van oppositie én coalitie over het uitblijven van de realisatie van al die ‘stoere voorstellen’. Voordat een aangekondigd plan is omgezet in een ingediend wetsvoorstel verstrijken maanden en soms jaren. Nu liggen er 47 wetten van Veiligheid en Justitie in het parlement te wachten op behandeling. Een voorbeeld: het plan uit 2013 dat tbs’ers en criminelen die zwaar geweld hadden gepleegd of een zedendelict, langer onder toezicht gesteld zouden worden. Het wetsvoorstel is in september vorig jaar aangenomen door de Tweede Kamer en Eerste Kamer. Het departement wacht nu al een jaar met antwoord geven.

Hieronder een lijstje van plannen die ook Crimesite haalden, maar niet allemaal wetsvoorstel of wet werden:

Teeven wil jongeren naar school sturen

Teeven wil adviesrecht voor slachtoffer

Teeven wil straffen beter uitvoeren

Zwaardere straf bij meerdere delicten

‘Kosten opsporing verhalen op dader’

Justitie wil DNA uit ziekenhuizen gebruiken

Zware misdrijven kunnen niet meer verjaren

Verdachten moeten bestanden openen

Mogelijk levenslang toezicht op zware criminelen

‘Hoger beroep niet in vrijheid afwachten’

Teeven wil digitale schandpaal reguleren

Criminelen via kentekens permanent volgen

Plegers zware misdrijven altijd in cel

Fouilleren: steeds vaker en makkelijker

Wordt twee keer vervolgen mogelijk?

Minimumstraf vaker opgelegd