Principiële cokezaak raakt hoge Surinaamse kringen

In de stokoude cocaïne-zaak “Spaarne” werd in 2010 een ton cocaïne gevonden tussen dozen whisky op een schip uit Suriname. De vijf verdachten werden vrijgesproken van de cocaïne. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep omdat ze die vrijspraken per se van tafel wil hebben.

Door Wim van de Pol

Het hoger beroep in de zaak speelt nu bij het gerechtshof in Den Haag. Dat het nu al sinds 2012 voortsleept heeft als oorzaak dat er zo veel getuigen zijn gehoord.

De zaak is ook deel van de gigantische verdenkingen tegen Surinamer Piet W.. In afgeluisterde gesprekken gaan de Surinaamse president en zijn zoon Dino Bouterse over de tong.

De whisky en de cocaïne stonden in dozen in een container op een schip dat in Rotterdam gearriveerd was vanuit Trinidad, vermoedelijk uit Suriname.

Duizenden kilo’s

Justitie had de whisky-zaak van het Rotterdamse parket aanvankelijk helemaal gescheiden gehouden van het grote Piet W.-project van het landelijk parket waarin een serie transporten met duizenden kilo’s centraal stond. Maar in eerste aanleg bleek dat de in het strafdossier gerelateerde gang van zaken (een toevallige vangst) onjuist moet zijn geweest. De toevallige controle op 4 januari 2010 was helemaal niet toevallig. Want de verdachten speelden ook een rol in het netwerk van Piet W. die al vanaf 2009 volop werd afgeluisterd tot in de stoelen van de KLM-business class toe. De politie wist al dat de cocaïne ging komen.

Advocaat Michel van Stratum gaat het gerechtshof vragen het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren en de vervolging te stoppen:

De politie heeft onder gezag van het OM in eerste aanleg opzettelijk cruciale stukken aan de verdediging en de zittingsrechter onthouden. Van toevallige controle was helemaal geen sprake, aangezien het juist gerichte opsporing was die niet volledig en waarheidsgetrouw in de stukken was opgeschreven.

Lastpost

De rechtbank sprak de verdachten eerder al vrij van cocaïnesmokkel maar die “toevallige” controle speelde daarbij geen rol.

Hoofdzaak voor de rechtbank was dat niet bewezen kon worden dat de verdachten kennis hadden van de aanwezigheid van cocaïne. Wel wisten ze volgens de rechtbank dat er ‘contrabande’ in het spel was. Deze uitspraak is voor het Openbaar Ministerie een lastpost omdat cocaïnesmokkel in de vele vergelijkbare zaken hierdoor moeilijker te bewijzen is. In hoger beroep moesten de vrijspraken dus van tafel.

Bijnaam

Om dat voor elkaar te krijgen heeft de advocaat-generaal in hoger beroep bewijs toegevoegd. Het gaat om het “Action”-onderzoek uit het Piet W.-dossier (de naam Action verwijst naar een bijnaam van één van de verdachten in het whisky-dossier).

Het Action-onderzoek gaat ook over de 1.017 kilo in de whisky-container maar bestaat voornamelijk uit afgeluisterde (telefoon)gesprekken van Piet W. en medeverdachten. In die gesprekken gaan vele personen over de tong en is er kennelijk ook betrokkenheid van de Surinaamse president Bouterse en diens zoon Dino, die in ieder geval tot de kennissenkring van W. behoren.

Zwijgrecht

De advocaten willen nu het hele dossier van Piet W. inzien om hun clienten te kunnen verdedigen tegen de uitleg die de recherche geeft aan de gesprekken. Het gerechtshof Den Haag wees dat af en besloot dat ter compensatie vele getuigen (onder meer in Suriname) mochten worden gehoord. Die beriepen zich echter grotendeels op hun zwijgrecht.

De advocaat-generaal heeft maandag tegen drie verdachten vier tot zes jaar cel geëist, na een eis bij de rechtbank van negen jaar. Advocaat Van Stratum zegt overigens dat hij ook op basis van het huidige bewijs vrijspraken verwacht.

Piet W. kreeg in 2014 zeven jaar cel voor enkele coketransporten en leiding geven aan een criminele organisatie. Met de behandeling van zijn hoger beroep zal het gerechtshof waarschijnlijk dit jaar beginnen.

Zie ook:

Zondvloed aan afgeluisterde gesprekken (UPDATE)

Piet: 250.000 gesprekken opgenomen

Op wie liep Onderzoek Schaduw?