Naar aanleiding van een melding van een klokkenluider is een speciale commissie van het ministerie van Veiligheid en Justitie een onderzoek gestart naar mogelijke misstanden bij moordonderzoeken van het Nederlands Forensisch Onderzoek (NFI). Volgens advocaten kan dat consequenties hebben voor uitspraken in strafzaken.
Het gaat om onregelmatigheden in onderzoeken naar doodsoorzaken door slag- of stootwapens. ‘De commissie bekijkt ook of de vermeende misstanden gevolgen hebben voor rapportages die in het verleden gebruikt zijn bij strafzaken. Ik durf mijn hand daar niet voor in het vuur te steken’, zegt een woordvoerder van het NFI tegen De Telegraaf.
Consequenties voor strafzaken
De commissie, bestaande uit drie hoogleraren, is al sinds april bezig met het onderzoek. Ze bekijken onder andere of de NFI-medewerkers zich aan hun onderzoeksprotocollen hebben gehouden en kijken of zij de juiste methodes hebben toegepast. Vooruitlopend op de conclusie van de commissie heeft het NFI zelf ook al naar meerdere dossiers gekeken om te controleren of daaruit consequenties voor strafzaken zouden kunnen blijken.
De woordvoerder van het NFI tegen De Telegraaf: ‘Bij de door ons onderzochte dossiers was geen sprake van beïnvloeding van de rechtsgang. Maar ik durf mijn hand niet in het vuur te steken voor alle dossiers. Wij realiseren ons dat het OM en andere partijen zich zullen afvragen of er aanleiding is om strafzaken uit het verleden te herzien. Wij kunnen dat nu nog niet voorspellen.’ Het is nog niet duidelijk wanneer de commissie van hoogleraren het onderzoek heeft afgerond.
Ten onrechte achter de tralies
Strafrechtadvocaten maken zich ondertussen grote zorgen. Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten: ‘De consequenties van het gebruiken van mogelijk besmette rapporten zijn vergaand. Daarom moet worden geïnventariseerd in welke lopende én reeds afgesloten strafzaken die rapporten zijn gebruikt. Misschien zitten er momenteel mensen ten onrechte achter de tralies.’
Advocaat Willem Jan Ausma benadrukt dat NFI-medewerkers een zeer belangrijke rol spelen in rechtszaken: ‘Met name in zaken waar de doodsoorzaak ongewis is, gaan rechters mee in de bevindingen van het NFI. Hun onderzoeksmethoden zijn zo ingewikkeld en specialistisch dat rechters, officieren en advocaten blind op de conclusie moeten kunnen vertrouwen. Het tegendeel aantonen is veelal ondoenlijk.’
Puinhoop
Er zijn al langer problemen bij het NFI. De directeur moest opstappen na klachten van het personeel dat hem karakteriseerde als een ‘VVD-klusjesman die zichzelf directeur noemt’. Ook heeft het instituut geld– en capaciteitsproblemen. Medewerkers spraken eerder over ‘een puinhoop‘. Vorig jaar september werd een medewerkster van het NFI aangehouden op verdenking gerommeld te hebben met bloedmonsters.