Psychologische oorlogsvoering over Taghi?

De advocaat van de van opdracht geven voor liquidatie verdachte Ridouan Taghi bekritiseert in een persbericht De Telegraaf, onder meer omdat die krant Taghi maandag in een artikel ‘zonder onderbouwing’ zou hebben beschuldigd van drugshandel. De krant sprak ook over ‘psychologische oorlogsvoering’.

Door Wim van de Pol

De krant portretteerde Taghi als ‘een meedogenloze drugshandelaar’ en schreef zich te baseren op informatie vanuit justitie en politie. Ook haalde de krant een al bekende getuigenverklaring aan uit het onderzoek 26Koper. Een getuige vertelt daarin details over de vermeende handel in hasj en cocaïne door Taghi. Deze man zei ook te worden bedreigd door Taghi. Maar zijn betrouwbaarheid kon niet door de rechter-commissaris worden getoetst omdat hij niet meer verscheen.

Advocaat Inez Weski:

Als feiten worden in het artikel zonder enigerlei onderbouwing en dus ten onrechte in een heel relaas beweerd als zou client in drugs handelen, daarin zelfs groot geworden zijn met bijbehorende jaaromzetten. Ook worden in dat kader allerlei hiërarchische verbanden genoemd.

In de zaak van 26Koper werd een aantal mannen veroordeeld die liquidaties voorbereidden. De suggestie van de krant dat volgens justitie Taghi te maken zou hebben met deze groep is onjuist, aldus Weski omdat een officier van justitie van het landelijk parket destijds juist schriftelijk aan haar heeft bevestigd dat Taghi geen verdachte in dat onderzoek was.

Overigens staat Taghi momenteel bij Interpol gesignaleerd als verdachte van moord en deelneming aan een criminele organisatie.

‘Geen drugs’

De krant haalde ook een anonieme briefschrijver aan die Taghi beschreef als een ‘doorgesnoven alcoholist’. Weski:

Client heeft geen strafblad, gebruikt geen liter sterke drank per dag en is slechts spaarzaam tijdens sociale gelegenheden in het gebruik van alcohol. Cliënt gebruikt geen drugs en is ook tegen het gebruik daarvan.

Weski wijst er ook op ze ten aanzien van de door justitie in Opsporing Verzocht geuite beschuldiging tegen Taghi over het opdracht geven voor moord nog geen bewijsstukken heeft ontvangen.

Psychologische oorlogsvoering

Het Openbaar Ministerie heeft een beloning op het hoofd van Taghi gezet en vorige week toonde Opsporing Verzocht mensen op foto’s met de vraag aan het publiek waar die zouden zijn gemaakt. Volgens zowel Weski als De Telegraaf kon de politie zelf ook wel vaststellen waar die foto’s waren gemaakt. De krant sprak in dit verband van ‘psychologische oorlogsvoering’ van het Openbaar Ministerie. Weski zegt ‘met grote zorg’ vast te stellen dat De Telegraaf zich voegt in die ‘psychologische oorlogsvoering’ van het Openbaar Ministerie, en spreekt van ‘embedded‘ journalistiek, waar De Telegraaf zich in het artikel gewoon zegt te baseren op dossiers, en bronnen binnen het Openbaar Ministerie en politie.

Zie:

Was Ridouan Taghi in Dubai of Colombia? (UPDATE 6)

Advocaat geërgerd over verspreiding foto’s