Rapper Kempi voor rechtbank wegens drugsbezit en vals geld (UPDATE)

Rapper Kempi uit Eindhoven stond maandag terecht voor de rechtbank op Schiphol op verdenking van het bezit van bijna een halve kilo cocaïne, ruim vier kilo wiet en vervalste 50-eurobiljetten. Dat blijkt uit de tenlastelegging die Crimesite heeft ingezien.

Door Roel Janssen

De 37-jarige Jerreley S., alias Kempi, was volgens het Openbaar Ministerie op 12 mei 2021 in Badhoevedorp in het bezit van 490,4 gram cocaïne, 4.340 gram wiet en (door hemzelf) vervalste 50-eurobiljetten.

Waar de drugs en het vals geld precies zijn gevonden in Badhoevedorp, is onduidelijk. Om hoeveel vervalste 50-eurobiljetten het gaat, is evenmin onbekend. De rapper zat enkele maanden in voorarrest na de vondst. Kempi’s advocaat Haye Blaauw zegt tegen Crimesite niet te willen reageren op vragen en wil eerst overleggen met zijn cliënt.

Gangsterrapper van de Lage Landen

Kempi, ook wel de ‘Gangsterrapper van de Lage Landen’ genoemd, is talloze keren in aanraking gekomen met politie en justitie. Tussen zijn twaalfde en twintigste jaar zat hij zeven keer vast, onder meer voor het dealen van cocaïne en heroïne, het bedreigen van tramconducteurs met een vuurwapen en een vechtpartij met een doorgeladen wapen op zak.

Hij werd in 2007 vrijgesproken op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij. Kempi werd eerder veroordeeld voor o.a. mishandeling, vuurwapenbezit, bedreiging en mensenhandel.

Wapenbezit en coke

In september 2015 vond de politie bij hem thuis in Helmond een semi-automatisch vuurwapen (CZ Scorpion) met bijbehorende munitie en 5,4 gram cocaïne. Na voor de zoveelste keer maandenlang in voorarrest te hebben gezeten, werd hij begin 2016 in deze zaak veroordeeld tot een jaar cel.

In september 2017 krijgt Kempi ruzie met een ex-vriendin in haar woning in Helmond. Zijn hardhandige arrestatie wordt gefilmd door omstanders. In januari 2018 krijgt hij twee maanden celstraf wegens de mishandeling en bedreiging van zijn ex met een pistool.

Successen

Als artiest behaalde de Brabantse rapper met Curaçaose roots grote successen met verschillende singles en albums op hiphoplabel TopNotch. Ook won hij verschillende awards. Kempi’s laatste album, Oompie Keke, kwam uit in 2019.

Twee carrières

In een interview van enkele jaren geleden zei de rapper dat hij twee carrières heeft en dat hij zich de stem voelt voor mensen die vastzitten. ‘Ik heb een carrière in de muziek en een gevangeniscarrière. In de gevangenis word ik op handen gedragen. Ik ben de stem van die mensen. Ik doe hen pijn met de fouten die ik maak. Ik geef hun kracht met de pokoes die ik maak. Dat zijn mijn mensen, broer. Dat zijn de mensen die mij nooit laten vallen. Mensen die dezelfde pijn hebben als ik en die shit hebben geluisterd.’

Kempi staat met een uitgebreid hoofdstuk in het in 2021 verschenen boek Straight Outta Crime over gangsterrap in Nederland.