Rechtbank: bewijs tegen verdachte martelcontainers schiet tekort (UPDATE)

Dinsdag besloot de rechtbank in Amsterdam dat er voor de – vermeende – tweede man van Roger “Piet Costa” P. te weinig bewijs is voor betrokkenheid hierbij om hem langer vast te houden bij de “martelcontainers”, die bij Wouwse Plantage zijn gevonden. Dat heeft zijn advocaat, Tony Boersma, aan Crimesite bevestigd. Hassan M. blijft wel vastzitten voor lidmaatschap van een criminele organisatie.

Criminele organisatie

Roger “Piet Costa” P.  is als verdachte in de zaak van de martelcontainers aangehouden en verhoord. Het Openbaar Ministerie heeft in die zaak geen voorlopige hechtenis gevorderd. P. zat al vast voor betrokkenheid bij twee cocaïnetransporten.

M. blijft nog wel zeker drie maanden in voorlopige hechtenis op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. De Rotterdammer Hassan M. (39) werd eerder deze maand aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de containers, samen met Roger “Piet Costa” P. (49).

Er zit voor de martelcontainers nog wel een handvol andere verdachten vast. Ze zijn verdacht van het voorbereiden van liquidatie of andere geweldsmidrijven.

Slempo

Volgens de recherche zou Roger P. in (ontsleutelde) EncroChat-berichten onder de nickname “Luxury Balloon” hebben gecommuniceerd met de bouwers van het martelcomplex. Verdachte Robin van O. uit Utrecht zou daaraan leiding hebben gegeven. Zijn bijnaam was volgens de recherche “Slempo”. Er zit ook nog een Bulgaar in voorlopige hechtenis: Nikolay D.

Roger P. is met vijf anderen verdacht van het organiseren van twee drugstransporten die in december 2015 en juni 2016 zijn gepakt. Hoewel de recherche denkt dat Hassan M. één van de directe handlangers is van Roger P. zit deze nu niet vast voor cocaïnesmokkel.