Rechtbank niet mee in zware strafeis cokezaak

De rechtbank in Amsterdam is niet meegegaan in de extra zware strafeis die het Openbaar Ministerie vorige maand op tafel legde in een grote cokezaak. Die eis kwam vlak na een internationaal drugscongres waar OM-topman Gerrit van der Burg aankondigde zwaardere straffen te zullen eisen in drugszaken.

1,5 ton

Officier van justitie Koos Plooij had voor ieder van drie verdachten van de invoer van cocaïne vijf jaar cel geëist. De drie staan terecht voor de 1,5 ton coke die in mei vorig jaar is gepakt in Antwerpen. Ze waren echter aangehouden bij een naar Roosendaal doorgevoerde container zonder coke.

Licht

De rechtbank veroordeelt de Colombiaan J. S. V. (27) en de Nederlanders S. K. (25) en C. E. K. (30) tot respectievelijk twee jaar, twee jaar (waarvan zes maanden voorwaardelijk) en 30 maanden (waarvan tien voorwaardelijk). De drie zijn veroordeeld voor voorbereidingshandelingen voor het binnenbrengen van cocaïne maar niet voor de invoer zelf.

Opmerkelijk is dat de straffen relatief licht zijn uitgevallen. De rechtbank heeft dus juist tegenovergesteld gereageerd op de door het Openbaar Ministerie geuite wens zwaarder te straffen voor drugshandel.

Grote hoeveelheid

De advocaat van de Colombiaan had om vrijspraak gevraagd. Maar de rechtbank heeft zijn verhaal geheel gepasseerd en straft hem relatief zwaar omdat ze bij hem toch een organiserende rol vanuit Colombia zien. Toch valt de straf mee, vindt advocaat Michel van Stratum: ‘Het valt me ook op dat de rechtbank niets heeft uitgedaan op de wens van de officier zwaarder te straffen omdat er een grote hoeveelheid in het spel was.’