‘Regering moet meer doen tegen femicide’

Een aantal organisaties die voor de veiligheid van vrouwen opkomen, willen dat de regering beleid ontwikkeld om het aantal gevallen van femicide, vrouwenmoord, omlaag te brengen. Zo moet het makkelijker worden voor vrouwen om anoniem aangifte te doen van terreur in een relatie.

Foto: Scholiere Humeyra werd door haar ex-vriend bedreigd en later vermoord

Vermoord

Femicide is de moord op een vrouw, vanuit het motief dat zij een vrouw is. Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland elke acht dagen een vrouw wordt vermoord. De dader is bijna altijd haar man, of ex-man. Vaak gebeurt het omdat een vrouw uit een relatie wil stappen, of op een andere manier haar grenzen aangeeft.

Zes op de tien vrouwen die tussen 2017 en 2021 in Nederland door geweld om het leven kwamen, werden door hun (ex-)partners vermoord.

Aanpak

Tientallen organisaties die zich bezighouden met de veiligheidssituatie van vrouwen roepen het Kabinet daarom op om een aanpak te ontwikkelen om het aantal gevallen van femicide omlaag te brengen.

Ze wil dat terreur tegen vrouwen eerder wordt herkend door bijvoorbeeld huisartsen of in het onderwijs. Ook moet de hulpverlening makkelijker toegankelijk worden. Justitie moet ervoor zorgen dat er na een melding sneller contact wordt gelegd met de melder. Ook moet het veiliger worden om anoniem aangifte te kunnen doen. Of een melding zou al aanleiding moeten kunnen zijn voor onderzoek door de politie.

Doodgeschoten

De moord op de Rotterdamse scholiere Humeyra in december 2018 wordt als een voorbeeld van femicide gezien. Zij werd door haar ex-vriend doodgeschoten, die haar een week eerder had bedreigd met een foto, waarop hij met wapens te zien was. Ze werd drie kwartier voor ze over de bedreiging een afspraak met de politie had, om het leven gebracht.

Na de dood van Silvana Heber werd vorig jaar haar ex-vriend opgepakt.

 

‘Veel vrouwen zijn angstig voor wraakgevoelens’

Vrouwen lopen veel meer risico om vermoord of gedood te worden door hun (ex-)partner dan mannen. Dat stelt de lector geweld in afhankelijkheidsrelaties Janine Janssen, in een interview op social media: ‘Dat geweld komt niet uit de lucht vallen. Er gaat een patroon aan vooraf. Het is de ultieme escalatie van geweld. Het laat voor mij zien hoe belangrijk het is dat we werk maken van de aanpak huiselijk en eergerelateerd geweld.’

‘Moord en doodslag zijn de uitkomst van een trechter, het is het eindstation’, vertelt ze. ‘En de trechter is huiselijk geweld, de meest voorkomende vorm van geweld in de samenleving. De gevaren voor vrouwen zitten veelal thuis, in de afhankelijkheidsverbanden. Situaties als relatiebreuken, daarvan weten we dat ze gevaarlijk kunnen zijn. Dan moeten we er zijn.’

‘Ik denk dat heel veel mensen zich niet realiseren hoe wijdverbreid huiselijk geweld is. Het speelt in alle lagen van de samenlevingen kan ook in jouw kring gebeuren. We weten dat er aantal incidenten aan voorafgaat, voordat mensen hulp zoeken en er voor uitkomen dat dit speelt. Dat komt vaak door schaamte. We hebben een heel aangeharkt beeld naar buiten toe van relaties en een gezin. Het moet allemaal sprookjesachtig mooi zijn. Maar er kan zich van alles achter de voordeur afspelen.’

‘Veel vrouwen zijn ook angstig voor wraakgevoelens of weten niet waar ze naartoe moeten. En zijn economisch, materieel of emotioneel afhankelijk van de partner. Maar hulp zoeken is het beste. Dat kan bij de politie, dat kan bij Veilig Thuis. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de dader. Ik wil mannen niet alleen als probleem benaderen, ze zijn onderdeel van de oplossing.’