Schipper methlab Moerdijk: ‘Ze zeiden dat ze iets met pillen wilden doen’

In het drijvende drugslab op het vrachtschip Arsianco dat in mei werd gevonden in de haven van Moerdijk is 820 gram methamfetamine en 187 liter methamfetamine-olie gevonden. Dat heeft het OM donderdag bekendgemaakt tijdens de eerste pro-formazitting in de strafzaak tegen de vier verdachten, waaronder één Nederlander en drie Mexicanen.

Vijf maanden in productie

In een grote container zat bovendien nog eens 10.000 liter drugsafval en chemicaliën. De enige Nederlandse verdachte is schipper Cor B. (66) uit Breda. Hij voer het schip in november vanuit Amsterdam naar Moerdijk. Het OM gaat ervan uit dat er crystal meth is gemaakt van 15 december 2018 tot aan de inval op 10 mei.

Onduidelijk

Twee Mexicaanse broers, Victor Manuel J. (27) en Diego J. (24), komen naar verluidt uit de beruchte narcoticastaat Durango. De derde Mexicaan, Candelario V.L. (37), uit de vlakbij gelegen Chihuahua-regio. Het is nog onduidelijk wat hun rol was. Cor B. verbleef in de kapiteins­hut en was naar eigen zeggen bezig met het opknappen van het schip. De Mexicanen verbleven in de voorpunt van het ruim. Overigens zou nog een vijfde verdachte tijdens de inval op een mountainbike vanaf de kade zijn gevlucht.

Mond voorbij gepraat

Tijdens de eerste pro-formazitting in de rechtbank in Breda waren alleen Jimenez D.V. en Cor B. aanwezig. De twee Mexicaanse broers schitterden door afwezigheid. Jimenez D.V. beriep zich op zijn zwijgrecht. Cor B. ontkent dat hij iets van de drugsproductie wist, maar tuinde wel in vragen van de rechter. Op de vraag hoe hij in contact kwam met de Mexicanen beriep hij zich op zijn zwijgrecht, maar op de vraag wat ze kwamen doen, zei hij vervolgens: ‘Ze zeiden dat ze iets met pillen wilden doen. Iets met xtc ofzo.’

Brief aan OM

Experts waren maar liefst drie dagen bezig met de ontmanteling van het drugsschip. De laatste dag zonk het schip zelfs door een vermoedelijke boobytrap om sporen te wissen. In een handgeschreven brief van vier kantjes die Cor B. aan het OM schreef, zegt hij niet aansprakelijk te zijn voor het vol laten lopen van het schip toen experts bezig waren met de ontmanteling. Volgens B. is het onmogelijk zo’n pomp op afstand te bedienen.

Februari 2020

Cor B. is tien jaar geleden in België veroordeeld voor een wietplantage op een schip dat op zijn naam stond. Hij zegt dat hij toen ook van niets wist. Alle verdachten blijven voorlopig vastzitten. Voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak staan twee dagen gepland in februari 2020.