Spaanse politie vermoedt verband MC’s en liquidatiegolf Costa del Sol (UPDATE)

De Spaanse politie denkt dat het hardhandig optreden tegen criminele motorclubs in Noord-Europa achter een misdaadgolf aan de Spaanse Costa del Sol zou kunnen zitten. Dat schrijft de Britse krant The Daily Telegraph. De vraag is wel of de 24 moorden die daar in 2019 zijn gepleegd hiermee mee te maken hebben.

Verplaatsing territorium

Waar de Spaanse politie het gewend was om de criminele activiteiten van Oost-Europese en Zuid-Amerikaanse maffia aan de Costa del Sol te bestrijden, worden de autoriteiten nu geconfronteerd met een nieuwe dreiging van outlaw motorcycle gangs (OMG’s). Nadat de afgelopen jaren in Nederland en Duitsland OMG’s hardhandig werden aangepakt, hebben sommige leden volgens de politie hun territorium verplaatst naar de zuidkust van Spanje.

Piek

Volgens het onderzoeksteam van de Spaanse politie, gespecialiseerd in motorbendes, zorgt de instroom van dergelijke criminele groeperingen voor meer gewelddadige en georganiseerde misdaad in Zuid-Spanje. De piek in het aantal moorden vorig jaar zou verklaren dat er meer groeperingen strijden om de macht.

Voorzover de achtergrond duidelijk is van de moorden die de afgelopen twee jaar aan de Spaanse Costa del Sol zijn gepleegd valt daarbij niet direct de rol van MC’s op. Er zijn wel aanwijzingen voor dat er personen betrokken waren die de politie rekent tot het (Nederlands)Marokkaanse, Spaanse en Britse criminele milieu.

Nederlandse Hells Angels wijzen er in reactie tegenover Crimesite op dat er geen aanwijzingen naar boven zijn gekomen dat bij de moorden aan de Spaanse Costa van vorig jaar MC’s betrokken zijn geweest. Ook vinden ze het discriminerend om alle MC’s en alle leden over één kam te scheren. (tekst gaat verder na de advertenties).

“Nieuwe dimensie”

Een Spaanse inspecteur in The Daily Telegraph: ‘De Costa del Sol is al lang een favoriete bestemming voor Servische, Russische, Italiaanse en Colombiaanse maffia, vanwege de kwaliteit van leven en de hoeveelheid geld die wordt witgewassen; rijke criminelen kunnen onopgemerkt blijven. Maar we hebben het afgelopen jaar de spanning tussen criminele organisaties in het gebied zien toenemen. De traditioneel lage criminele activiteit waarbij Spaanse bikers betrokken zijn, hebben nu een geheel nieuwe dimensie gekregen. De andere organisaties die zich al in Spanje hebben gevestigd, zullen iets te zeggen hebben over dit nieuwe element.’

Bloedig najaar

Een liquidatiegolf in het najaar van 2019 zorgde ervoor dat het aantal moorden het totaal van 21 in 2018 in de provincie Málaga passeerde. Onderwijl vechten misdaadorganisaties om de controle over de invoer van drugs en andere criminele activiteiten aan de Costa del Sol. De Spaanse politie-expert zegt dat motorbendes betrokken zijn bij de beveiliging in en rond uitgaansgelegenheden, terwijl ze ook drugs verkopen in die gebieden en de prostitutie beheersen. Maar de criminele organisaties bieden ook een ‘kant-en-klaar internationaal netwerk’ om drugs in heel Europa te distribueren voor maffia die in Spanje importeren, geholpen door loyale supportclubs waarvan de bikers als uitkijk kunnen fungeren en logistieke hulp bieden.

Nederlandse bikers

In de zomer van 2019 werden in Spanje twee Nederlandse MC-leden opgepakt die worden beschuldigd van moord. De 36-jarige “Romeo” alias King Kong die bij Marbella werd opgepakt, wordt in Nederland verdacht van het opdracht geven voor twee liquidaties en zes pogingen tot moord. Hij wordt in verband gebracht met motorclub Caloh Wagoh. Hells Angel Errol J. (52), die bijna een jaar lang voortvluchtig was na de moord op Karel Pronk, werd in juni 2019 bij een routinecontrole op de snelweg bij Zaragoza aangehouden.

Hells Angels ontkennen

Enkele Britse Hells Angels ontkennen tegenover de Zuid-Spaanse krant Euro Weekly News dat ze deel uitmaken van de biker misdaadgolf die de Costa del Sol zou teisteren. Graham Brown van het chapter Reading: ‘De motorbendes uit Nederland en Duitsland zijn gewoon copy cat organisaties die de term Hells Angels misbruiken. Ze zijn niet aan een chapter verbonden. Echte Hells Angels doen niet mee aan maffia-activiteiten. Er zijn misschien motorbendes actief aan de Costa del Sol sinds ze uit Nederland en Duitsland zijn verdreven, maar dat zijn geen Hells Angels. Dat is zeker.’