Spoor Bosnische zaak in Breda leidt naar internationaal cocaïnenetwerk (UPDATE)

In een onderzoek van de recherche in Breda naar van oorsprong Bosnische verdachten (“Tito” en “Dino”) vallen ook de namen de van drugshandel verdachte Richard R., alias “Rico”, en de voortvluchtige Ridouan Taghi, die van moorden wordt verdacht. Volgens BN/De Stem valt dat op te maken uit een rechtshulpverzoek dat door Nederland aan Bosnië is verstuurd.

Dubai

Documenten uit dat verzoek zijn uitgelekt naar Bosnische media.

In juli van dit jaar waren er in Breda invallen in het kader van een internationaal onderzoek naar verdachten van Bosnische afkomst. Hoofdverdachte is Edin G. (35). Hij zou in Dubai contact hebben gemaakt met Taghi en R. en ook met Rafaele” Pasta” I., die als kopstuk van de Italiaanse Camorra wordt genoemd. Ook zouden er contacten zijn geweest met leden van de Kinahan-clan uit Ierland. Rico R. werd in Chili aangehouden nadat hij uit Dubai was gearriveerd. In het rechtshulpverzoek wordt de cocaïnehandel van G. direct met deze verdachten in verband gebracht en ook met de naam Naouaf “Noffel” F (in Nederland veroordeeld tot levenslang voor opdracht geven voor liquidaties). Rafaele I. werd ook al genoemd in de rechtszaak tegen Rico R..

Het Openbaar Ministerie in Zeeland-West-Brabant vraagt aan de autoriteiten in Sarajevo medewerking voor een onderzoek naar Bosnische bedrijven en Bredase verdachten in de zaak.

Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi laat weten geheel onbekend te zijn met de informatie uit onderzoek.

DEA

Uit de stukken blijkt dat de Amerikaanse drugsopsporingsdienst DEA de Nederlandse politie op 13 augustus 2018 informatie verschafte over de verdachten en hun zakelijke contacten in Europa, Ecuador, Peru, Bolivia en Colombia. In dat laatste land zouden contacten zijn met criminelen uit een streek die wel als Norte del Valle is aangeduid, ooit de opvolgers van het “Cali-kartel”.

100 ton

De DEA schreef dat jaarlijks 100 ton cocaïne via de Rotterdamse haven zou binnenkomen en dat deze groep daarvan een derde voor haar rekening zou nemen. Rond 2017 werd volgens het Nederlandse rechtshulpverzoek 14 ton cocaïne in beslag genomen die gekoppeld kan worden aan de Tito- en Dino-groep: 5.300 kilo uit Medellín (Colombia) en in de haven van Antwerpen ter waarde van 200 miljoen euro, een zending die als eindbestemming een fruithandel in Barendrecht had.

Andere onderschepte cokezendingen zijn een partij van 928 kilo tussen teakhout uit Ecuador, 2.045 kilo in een lading aspergeblikjes op weg naar Nederland en 5.883 kilo tussen de bananen uit Medellin in Algeciras, Spanje.

De verdachten zijn in Nederland op vrije voeten. Tot nu toe is hen alleen witwassen ten laste gelegd. In juli deed de recherche in West-Brabant voor een groot witwasonderzoek invallen in meerdere panden. Behalve in Breda werden ook in Spanje, België, Slovenië en Bosnië-Herzegovina invallen gedaan. In Bosnië zou de groep contacten hebben met zakenlieden, politici en (financiers van) politieke partijen.