OM: Rico besprak moord met heler schilderijen Van Gogh (UPDATE)

“Rico de Chileen” besprak met Ridouan Taghi een aantal liquidaties, volgens justitie, onder meer de liquidatie van misdaadblogger Martin Kok. Woensdagmiddag was er een pro forma-zitting in de zaak tegen Richard R.. Het OM zegt dat er een aanvullend uitleveringsverzoek aan Chili komt om Rico ook te kunnen vervolgen voor moord.

Door Wim van de Pol

Het Openbaar Ministerie ziet nieuw bewijs tegen Richard R., dat geheel afkomstig is uit gecodeerde e-mails die zijn verstuurd met Ennetcom en PGPSafe. Er loopt nog steeds onderzoek door het Nederlands Forensisch Laboratorium (NFI). Het NFI is bezig die mails te kraken.

Er komt een aantal pgp-adressen naar voren die het Openbaar Ministerie koppelt aan R. (gedetineerd in de EBI in Vught), Ridouan Taghi (momenteel voortvluchtig), maar ook die aan Camorra-baas Rafaele Imperiale.

Het Openbaar Ministerie wil de Nederlandse Chileen Richard “Rico” R. nu ook vervolgen voor moorden. Tot nu toe was het verwijt alleen een criminele organisatie die in cocaïne handelde en witwaste, en wapens voorhanden had. Op die basis was R. ook door Chili uitgeleverd, hij kan alleen daarvoor worden vervolgd, voor vervolging voor moorden moet er een aanvullend verzoek aan Chili komen. Het OM vorderde een wijziging van de tenlastelegging, die vrijdag door de rechtbank werd geaccordeerd. Rico zou hebben deelgenomen aan een criminele organisatie die moorden liet plegen.

Erraghib

Het Openbaar Ministerie concludeert dat Taghi en Rico in 2016 een serie e-mail-chats had over onder meer het liquideren van personen. Op de dag van de liquidatie van Samir Erraghib (17 april 2016) informeerde een e-mailadres dat het OM toeschrijft aan Taghi Rico R. over die liquidatie, en wel direct nadat het gebeurde. Taghi gaf volgens het OM nauwkeurige informatie over de moord en ook dat er één dader was aangehouden. Rico ‘baalde’ ervan, aldus het OM, en zou aan Taghi hebben voorgesteld de niet aangehouden schutter onder te brengen in een land in Zuid-Amerika.

Martin Kok

Taghi zou ook hebben voorgesteld ‘die kk Plooij te laten slapen’, een officier van justitiezoals al bekend was. Ook ‘kk vlindercrime moet slapen’, zou Taghi hebben geschreven, waarmee niet anders dan Martin Kok (foto rechts) kan zijn bedoeld. Het e-maildres dat Rico zou zijn reageerde: ‘Hij gaat te ver maar we moeten het wel goed bespreken’.

Ook Mustapha “Moes” F., de eigenaar van (voormalige) Club No Limit in Zoetermeer moest dood, zo bleek uit de communicatie van de e-maildressen. Ze concluderen dat het moeilijk is om in F. ‘in kk tent van hem te laten slapen’. Voordeel zou zijn dat in een drukke club de schutters in de paniek makkelijk weg zouden kunnen komen. F. heeft echter veel wapens schutters en spotters om zich heen, was de conclusie. Ook bespraken ze dat F. ‘aan het jagen is’ op Taghi.

Verder zou ene Jalal moeten worden geliquideerd, zo vond het tweetal, aldus het OM.

Het Openbaar Ministerie zegt het opvallend te vinden dat de twee in 2016 hun zorg en toewijding bespreken voor een persoon die zij ‘Neefje’ of ‘Broer’ noemen. Deze zat destijds in Ierland gedetineerd in een bepaalde gevangenis. Volgens de officieren dat niet anders dan Naoufal “Noffel” F. zijn (die inmiddels is veroordeeld voor de moordaanslag op Peter R. in 2015). R. betaalt alle advocaatkosten voor F., zegt het OM, dat er verder van uit gaat dat R. én Taghi (foto links) én Noffel F. deel uitmaakten van een nauw samenwerkende criminele organisatie. Ze spreken in verband met F. over ‘één familie’ en ‘naast elkaar staan’. En over ‘wij’.

Het landelijk parket heeft een grote rechtszaak aangebracht bij de rechtbank van Amsterdam waar dezelfde moorden en een deel van de verdachten een rol speelt.

Van Gogh

Op de server van PGPSafe in Costa Rica zegt het Openbaar Ministerie e-mailadressen te hebben gevonden die behoorden aan Richard R. en een Italiaan, Raffaele Imperiale. Die laatste wordt door de Italiaanse justitie gerekend tot een clan van de Napolitaanse Camorra. Imperiale verbleef lange tijd in Dubai. Rico R. zou met Imperiale hebben gesproken over een liquidatie die in Dubai zou moeten plaatsvinden met ‘een mes’. Ook zou hij blokken cocaïne hebben verkocht aan Imperiale die waren voorzien van één van Rico’s stempels “AMG”.

Rafaele Imperiale maakte enige jaren geleden een deal met de Italiaanse justitie over een strafvermindering, maar dat leidde niet tot een aanzienlijke strafvermindering. Hij is bij verstek veroordeeld en verblijft in Dubai. Imperiale was de man die de in het Van Gogh Museum in Amsterdam gestolen schilderijen van Van Gogh in handen bleek te hebben en die terugbezorgde aan de Italiaanse autoriteiten. De schilderijen werden gestolen door Okkie Durham, wiens biografie vorige week verscheen.

Man en paard

Leon van Kleef, de advocaat van Rico R. vindt dat de koppeling van verschillende e-mailadressen aan zijn cliënt veel te gemakkelijk wordt gedaan door het OM. Ook vindt hij dat de genoemde pgp-gesprekken nog niet voldoende zijn om moorden te bewijzen. Over een vermeende moord op Martin Kok is maar één enkele zin in het dossier opgenomen. Van Kleef:

Als het Openbaar Ministerie inderdaad Chili wil gaan vragen om een aanvullende uitlevering voor moord, dan moeten ze meer bewijs op tafel leggen dan wat er nu is. En dan moeten ze nu ook man en paard noemen, en zeggen voor welke moord ze R. willen vervolgen. Dat moeten ze nu weten, dan is er een vervolgingsbeslissing genomen, anders kunnen ze Chili niet om een aanvullend verzoek vragen.

De rechtbank wil dat besluit afwachten. De volgende pro forma-zitting is op 27 februari volgend jaar. Dan zal mogelijk duidelijk zijn voor welke moorden Rico R. (en Taghi) worden vervolgd.

Zie ook:

OM is vaag over mogelijke rol Rico bij liquidaties

Nederlandse verdachte in Marokko zegt gemarteld te zijn

‘Verdachten liquidatie Kok ook betrokken bij moord Changachi’ (UPDATE)