Spyshophouder vervolgd voor witwassen

De voormalige spyshophouder Farah el O. (43) staat woensdag voor de rechtbank in Amsterdam  voor onder meer witwassen van ruim twee ton aan misdaadgeld. Justitie wil ruim drie ton van hem afpakken, zo schrijft Het Parool.

Vuurwapens

El O. was de uitbater van spyshop One2Spy aan de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam-West. Volgens justitie kwamen daar veel criminelen en handelde de spyshop niet alleen in camera’s en microfoons maar werd er ook op grote schaal gehandeld in vuurwapens. In februari 2014 deed de politie een inval en werd de zaak gesloten.

Justitie eiste liefst acht jaar cel, maar de rechtbank legde El O. In juli 2015 legde de rechtbank aan El O. vijftien maanden cel op na een eis van acht jaar. De rechters vonden dat het met de grootschaligheid van de wapenhandel wel meeviel.

Witwassen

Tijdens dat strafproces werd El O. aangehouden voor witwassen. Op zijn zakelijke en persoonlijke rekeningen sound ruim twee ton en het Openbaar Ministerie vindt dat het niet anders kan dan dat dit geld van misdaad afkomstig is.

El O. heeft verklaard dat het geld voortkom uit regulieren handel in zijn spashop en verkoop van belkaarten.

Begin 2016 is het nieuwe bedrijf in beveiligingsapparatuur van El O. door de burgemeester gesloten. Volgens El O. kan justitie het niet hebben dat de eerste strafzaak tegen hem goeddeels mislukte.