Belgegevens Rotterdamse journalist opgevraagd

In een onderzoek naar een mogelijk lekkende politieman van de eenheid Rotterdam-Rijnmond heeft een officier van justitie in Rotterdam in oktober vorig jaar telefoongegevens van een fotojournalist opgevraagd. Dat had niet mogen gebeuren, erkent de hoogste baas van het Openbaar Ministerie Gerrit van der Burg.

Vernietigd

De lijst met gebelde nummers van de journalist is in maart in opdracht van het parket Rotterdam vernietigd, toen men zich realiseerde dat het dwangmiddel niet had mogen worden toegepast, omdat de interne richtlijnen niet waren gevolgd. Ook is het onderzoek toen stopgezet. De betrokken journalist is donderdagmiddag in een gesprek met de officier van justitie op de hoogte gesteld van de zaak.

Geen andere onderzoeken

In een gesprek met het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten donderdagochtend heeft Van der Burg, de voorzitter van het College van procureurs-generaal, gezegd dat voor zover nu duidelijk is, er geen andere lopende onderzoeken zijn waarin dwangmiddelen tegen journalisten zijn toegepast. Mocht de komende tijd toch blijken dat er zaken zijn geweest waarin dwangmiddelen tegen journalisten zijn toegepast, dan belooft het OM daarmee naar buiten te treden.

Van der Burg stelt dat journalisten in alle vrijheid hun werk moeten kunnen doen en dat het recht op bronbescherming een groot goed is. Hij betreurt dan ook wat er is gebeurd in de recente zaak met het afluisteren van een journalist in het onderzoek naar de moord op de broer van de kroongetuige Nabil B.. Ook in een onderzoek naar lekken van informatie in Den Bosch is recent aan de dag getreden dat een journalist werd afgeluisterd.

De interne “Aanwijzing toepassing dwangmiddelen tegen journalisten” die het Openbaar Ministerie hanteert zal worden aangepast en aangescherpt.

Zie ook:

Wat is Wet bronbescherming journalisten waard?