Tilburgse autoverhuurder vrijgesproken van witwassen voor Satudarah

Voor tienduizenden euro’s huurden prominente Satudarah-leden auto’s bij het Tilburgse autoverhuurbedrijf Hertz Tilburg. De driekoppige leiding van het autoverhuurbedrijf stond terecht voor “gewoonte-witwassen”, van 204.927,17 aan verhuurde auto’s. Ze werden vrijgesproken.

Door Wim van de Pol

De verdachten waren een 48-jarige vrouw, haar 49-jarige broer en hun 71-jarige vader.

In 2016 deed de politie een inval en nam daarbij de administratie in beslag. In 2017 werden de drie verdachten aangehouden. Ook waren er anonieme meldingen die het autoverhuurbedrijf in verband brachten met een pand waar veel Satudarah-leden zich verzamelden en in drugs zouden handelen. De namen van een reeks klanten figureerden als (deels veroordeelde) verdachten in een groot onderzoek naar Satudarah.

De rechtbank spreekt de drie verdachten echter geheel vrij van witwassen. Ze vindt dat er door het Openbaar Ministerie te weinig onderzoek is gedaan naar de legale inkomsten van de in de ten laste legging genoemde en als crimineel betitelde personen.

Bovendien vindt de rechtbank:

Het enkele feit dat de huurders criminele antecedenten hebben, lid zijn van Satudarah en/of connecties hebben met leden van MC Satudarah, maakt nog niet dat verdachte wist, althans redelijkerwijs kon vermoeden dat de huurbetalingen zijn voldaan met van misdrijf afkomstig geld.

Contant geld

Veel betalingen aan het autoverhuurbedrijf werden gedaan in contanten en soms ook nog eens met briefjes van 500 euro. De criminele klanten betaalden het meest contant. De rechtbank vindt wel dat een ondernemer een beperkte onderzoeksplicht heeft als het gaat om de vraag of geld van klanten een criminele herkomst heeft.

In het geval van het contante geld is de rechtbank gebleken dat niet alleen de met name genoemde criminelen contant betaalden. Dat deden ook 572 andere huurders. Bovendien is van alle huurders de identiteit opgenomen in de administratie. Ook is het bedrijf er nooit door de overheid of politie op gewezen dat er gevaar bestond voor collusie met zware criminaliteit.

Advocaat Erik Thomas: ‘Deze zaak is simpel. Wil je veroordeeld worden voor witwassen dan moet je weten dat het om crimineel geld gaat.’

Inmiddels is dit jaar de MC Satudarah door een civiele rechtbank verboden en als criminele organisatie bestempeld, maar dat was na het onderzoek naar de autoverhuurder.

Advocaat Thomas heeft steeds betoogd dat de verdachten slachtoffer zijn van de strijd die de politie en andere delen van de overheid voeren tegen bepaalde motorclubs en de georganiseerde misdaad.