Tony de G.: van fout naar fouter naar kroongetuige

Kroongetuige Tony de G. (35) – cruciaal in het Caloh Wagon-proces over liquidaties – raakte in de criminele problemen. Daarom zocht hij onderdak bij de motorclub Caloh Wagoh: hij werd bij die club de chef-Spijkenisse. Maar zijn leven gleed hierdoor nog sneller af: van fout naar fouter. En vervolgens naar de status van kroongetuige. In het Algemeen Dagblad zijn levensverhaal.

De G. groeide op in het woonwagenkamp in Spijkenisse. Hij raakte in de drugshandel betrokken, met matig succes: wie appelen vaart, die appelen eet. Zijn forse eigen gebruik stond succes in die handel in de weg. Hij maakte fouten, en vijanden. Als hij door een misgelopen deal in het nauw komt geeft hij iemand anders de schuld. Die man wordt dan neergeschoten maar overleeft.

Vervolgens zoekt De G. zijn toevlucht bij Caloh Wagoh. Die club is in 2016 opgericht als een samenvoeging van criminelen van (vooral) de Rijswijkse afdeling van straatbende de Crips en Trailer Trash, een motorclub uit het kampersmilieu. De G. dacht er veilig te zijn. Maar weer maakt hij brokken: hij besteelt de club.

Hij zegt gedwongen te zijn mee te doen met liquidaties en op 7 juli 2017 bij NS-Station Breukelen Jaïr Wessels te hebben doodgeschoten. Maar een killer is hij niet.

Een fragment uit het Algemeen Dagblad:

Fuck, fuck, fuck, denkt Tony op vrijdagmiddag 7 juli 2017 als hij zich verdekt probeert op te stellen bij het NS-station in Breukelen. Dit is de plek waar een beoogd liquidatieslachtoffer door een derde naar toe is gelokt. Hij moet worden vermoord, in opdracht van de leiding van Caloh Wagoh. Hoeveel scheppen cocaïne hij ook in zijn neus stopt, de stress is ondraaglijk. Twee dagen terug was hij hier al, samen met een vriend. Toen had hij zich er met een smoes onderuit gekletst door een 112-melding over een auto- inbraak te doen. Binnen vijf minuten zag het station blauw van de agenten. Geen goede omstandigheden voor een huurmoord, begrepen ook zijn opdrachtgevers, die hij als bewijs voor de aanwezigheid van de politiemacht foto’s had moeten sturen met zijn beveiligde PGP-telefoon.

Zie de berichten over het Caloh Wagoh-proces waar vrijdag een pro forma-zitting was:

Politie vond leesbare pgp-berichten gewoon op de harde schijf

OM: Caloh Wagoh nam vooral moordopdrachten van Ridouan Taghi aan (UPDATE)

Alle berichten over Caloh Wagoh.