Tot zes jaar cel geëist in Urkse cokezaak

In de Urkse cocaïnezaak heeft justitie in Amsterdam dinsdag gevangenisstraffen geëist tot zes jaar. Terechtstaan eigenaar Johannes N. (31) van de viskotter Z181 en vier medeverdachten. Op de kotter is begin vorig jaar bijna 261 kilo cocaïne gevonden.

300.000 euro

De hoogste eis is voor de 37-jarige Montenegrijn Dalibor D. (37). Die was met communicatieapparatuur aan boord van de kotter om de Z181 naar de plek te manoeuvreren waar de drugs uit zee moesten worden opgepikt. De eis tegen Johan N. (31) is drie jaar cel. Die eis is laag omdat N. de zijn bijdrage (voor 300.000 euro) heeft bekend. Hij zegt schipper Tiemen Klaas W. (39) en bemanningslid Marcin R. (42) te hebben overgehaald (voor 30.000 euro) om mee te doen. Ook rekent justitie mee dat de viskotter verbeurd wordt verklaard.

Bedreigingen

Justitie ziet geen bewijs voor de stelling van N. dat hij jarenlang is bedreigd en uiteindelijk is gezwicht voor de druk, al erkende officier van justitie Koos Plooij wel dat er bedreigingen tegen N. zijn geuit, met name ook na zijn aanhouding.

N. heft niet willen zeggen wie hem heeft bedreigd. Ook zweeg N. over de manier waarop hij medeverdachte Muhammed S. heeft leren kennen. Justitie zien S. en Naoufal “Noffel” F. als de organisatoren van onder meer dit transport. Deze twee worden later voor de rechter gebracht.

Zie ook:

Cocaïne: tweewekelijks met Arke uit Punta Cana (UPDATE)