Cocaïne: tweewekelijks met Arke uit Punta Cana (UPDATE)

De Pakistaanse Amsterdammer Muhammed S. (30) regelde volgens het Openbaar Ministerie met medeverdachte Ferry B. (42) en Naoufal “Noffel” F. (27) vanaf 2015 tot 2017 grootschalige cocaïnetransporten naar Nederland. In het onderzoek is woensdag opnieuw een eigenaar van een viskotter uit Urk opgepakt.

Door @Wim van de Pol

B. en S. waren niet op de zitting aanwezig. Officier van justitie Koos Plooij gaf een lange opsomming van het bewijs tegen S. en B.. Het Openbaar Ministerie wil hen nog in ieder geval drie maanden vast zetten, het onderzoek loopt nog. Maar het uiteindelijke doel zal zijn de twee voor vele jaren achter de tralies te krijgen.

Onbespied

Andermaal blijkt de ontsleutelde pgp-communicatie voor vele details over criminele werkwijzen te zorgen. Koos Plooij schuift het naar voren als keihard bewijs, en dat zal het misschien ook wel worden in de ogen van de rechtbank. Tenminste, als bewezen kan worden dat S. en B. schuilgaan achter de gebruikte aliassen en adressen.

De “geheime” pgp-contacten – uit de periode februari 2015 tot en met november 2015 – tonen aan dat S. en B. zich onbespied en veilig waanden. Ze spraken over burgerservicenummers van echte personen, echte bedrijven en echte namen, echte namen van schepen en gedetailleerde handelsinformatie. Met de ‘MSC Angela was het goed gegaan’.

Arke-vluchten

Zo vraagt S. aan B. of hij nog geïnteresseerd is in transporten vanuit Punta Cana in de Dominicaanse Republiek met Arke-vluchten. Die gaan twee keer per week in de bodem van een container. De prijs in de DR is 12.500 per kilo, ruim 4000 per kilo winst.

Dat tikt lekker aan met twee keer per week.

B. wilde wel voor 3 stukjes (kilo) meedoen.

Drijvend vermogen

Ook de communicatie tussen de twee over cocaïnepakketten laden in Zuid-Amerika en van zeeschepen afwerpen in de Noordzee wordt gedetailleerd besproken. S. (‘wij hebben vissers’) spreekt over het oppikken van die pakketten op zee door viskotters en geeft instructies aan B.. Op de schepen moet iemand van de verzendende partij aanwezig zijn:

Je moet mensen hebben om te gooien, en iemand van de andere kant om akkoord te geven om te gooien. (…) Ik maak een foto hoe tas moet zijn.

Pakketten moeten van drijvend vermogen worden voorzien met een 30 liter jerrycan. Er moet een satelliettelefoon zijn op de kotter en op het zeeschip. Er moeten vier lichten op het pakket zijn aangebracht. De verzendende partij wil altijd voor 50 stukjes (kilo’s) mee. De vissers krijgen 10 procent. De vissers raden af om ‘af te gooien’ buiten de periode maart tot oktober omdat de zee dan te hoog is.

261 kilo

Dat werd allemaal besproken in 2015, pas recent beschikt de recherche over die informatie. Doordat de recherche in 2016 de Canadese pgp-data ter beschikking kreeg kwam Noffel F. in beeld als verdachte opdrachtgever van de mislukte aanslag op Peter R.. Met als bijvangst zijn contacten met een pgp-e-mail dat van Muhammed S. zou zijn. En dat leidde weer tot de vangst van van 261 coke begin dit jaar op een Urker viskotter in de haven van Harlingen.

Volgens het Openbaar Ministerie was de modus operandi van S. en B. rond die kotter precies zo als besproken in 2015. Dus officieren Koos Plooij en Alexandra Bijleveld zeggen er veilig vanuit te kunnen gaan dat ook in de periode na november 2015 S. en B. bezig zijn geweest met de Urker coke-connectie.

Maar bewijs voor de de verdenking van de smokkel van de 261 kilo haal je niet uit die communicatie uit 2015 (als die al door S. en B. zijn gevoerd), zeggen de advocaten Christian Flokstra en Leon van Kleef. Flokstra: ‘er zijn geen pgp-berichten over dat transport.’ Volgens hem is er ook geen bewijs dat zijn client Ferry B. op een parkeerplaats in Harlingen bij de kotter is gezien. Zijn auto is wel gezien en B. verklaart dit niet omdat hij zwijgt. Maar Flokstra vindt: ‘dat het niet aan mijn client is om het OM ter wille te zijn. Kortom, er is niks.’

Bedreiging

De Urker vissers kwamen in de pgp-gesprekken uit 2015 al voor. Eén van hen, Johannes N., zelfs bij naam (zijn antecedenten werden gecheckt, ‘door een corrupt contact’, zei Plooij). Deze N. deed volgens het Openbaar Ministerie toen al mee aan het vissen op coke. En hij moest kennelijk op zijn tellen passen. Want als S. ‘moe in zijn hoofd is’ over N. schrijft hij aan B.

 Truste, die N. weet niet ik heb granaten liggen ik gooi op die kanker huis van hem.

Na zijn aanhouding heeft N. een verklaring afgelegd waarin hij zegt bedreigd te zijn vooraf aan het transport naar Harlingen door twee mannen die hem dwongen een kotter te regelen. Hij noemt de namen niet. Officier Plooij zei dat uit (onder meer) telefoongegevens de conclusie valt te trekken dat S. één van die bedreigers is.

Moeder

Muhammed S. heeft net als Ferry B. grotendeels gezwegen tegen politie en OM. S. heeft wel gesuggereerd dat hij er niets mee te maken heeft. In het huis van bewaring heeft de politie gesprekken tussen hem en zijn zus en zijn moeder afgeluisterd. Daarin zegt hij dat iemand anders N. heeft bedreigd en dat hij alleen contact had met N. om de zaak te sussen. Officier Plooij gelooft dat niet en denkt dat S. wist dat hij werd afgeluisterd en de recherche om de tuin wilde leiden.

Noffel

In hoeverre bewezen kan worden dat ook Naoufal F. bezig was met coketransporten is nog een vraag. Vaststaat wel dat hij sprak met S. over het bestaan van de mogelijkheid om cocaïne uit zee door vissers op te laten pikken. Maar meer is er niet duidelijk. Zijn zaak wordt separaat gehouden. De rechtbank behandelt volgend jaar maart zijn eventuele betrokkenheid bij de aanslag op R. en misschien ook de Urker cocaïne.

Zie ook:

OM: ‘eigenaar viskotters ernstig bedreigd’

Ook Naoufal F. verdacht van cokesmokkel

AT pakt Pakistaanse Amsterdammer op